Maria Daneva, SAMARITANS.BG

21 сеп 20211 мин.

Криза. Кризисна интервенция. Детски страхове

Радостина Азманова, психолог

Всеки един от нас, в живота си, се изправя пред стресови ситуации. Те са част от съществуването ни, част от него е и умението за справяне с тях. Още по-сериозно е предизвикателството, когато кризисната ситуация се случва в дома, където има и деца. Домашното насилие поставя в извънредно сложна ситуация цялото семейство и близките.

Целият екип на Кризисен център "Самарянска къща" премина обучение, водено от психолога Радостина Азманова, за надграждане на уменията на работещите с жени и деца, преживели насилие, които получават подкрепа, често в състояние на силна криза. Бяха представени, дискутирани и обсъдени чрез много казуси - кризисната интервенция, етапите на кризата, симптомите на хора в криза, специфики на травматичните преживявания и кризисната интервенция при деца. Специално място беше отделено на предоставянето на услуги чрез консултативните линии, една от които е 24-часовата консултативна линия - 042/64-11-11, денонощно достъпна и предоставяна от дежурните специалисти в Кризисния център. За хората, преживели насилие, линията работи в условията на анонимност, конфиденциалност, изслушване и подкрепа, с цел трайна промяна и излизане от ситуацията на насилие, в която се намират.

На телефонната линия може да се получи превантивна информация относно ситуации на насилие или да се извърши непосредствено професионално консултиране. На база оценката на риска и нуждите, установени по време на разговора, на консултативната телефонна линия се дава информация за специализирана помощ и подкрепа, която обадилите се могат да ползват при специфични затруднения. В ситуация на криза, породена от непосредствен инцидент на насилие, консултантите на телефона изготвят план за сигурност и насочват клиента към Звено „Кризисното настаняване“, Звено“Приемна за подкрепа“, друга подходяща институция или органите на реда.


 

    1250
    0