Добрият Самарянин - статуетката. Повече за проекта и автора

Първият проект на статуетката за „Добрият Самарянин“ е вече факт. Той пресъздава необикновеното в добрия човек. Образът му е интерпретиран като ангел, чиито криле, помагайки на нуждаещите, израстват, но същевременно с това той остава обикновен човек.  По този начин се подчертава двойствената същност на помагащия, на Човека-добротворец – мотивиран от божествената сила да превъзмогне собствените си слабости, недостатъци и ограничения, за да помогне на някой друг, който е изпаднал в тежко безпомощно състояние или беда.

Авторът му се казва Иван Костов – известен сюрреалист. Роден на 09.04.1962 година в град Видин. Завършва ССХУ по промишлени форми в град Казанлък през 1981 година. От 1983 година живее и твори в град Стара Загора. Работи като Дизайнер в "Обществено хранене" и едновременно с това се занимава с живопис. Негови творби са притежание на колекционери от Германия, Франция, Испания, Япония, САЩ и Канада. Има творби в Турция, Кипър и Гърция.  Иван Костов има участия в много градски и национални изложби, също както е организирал и самостоятелни такива. Иван е творец, който има изяви в различните сфери на изкуството – графика, скулптура и с приложно изкуство.  Можете да разгледате повече от неговите творения тук.

Проектът на арт статуетката в създаден във връзка с учредяване на годишната награда „Добрият Самарянин“, чрез която Сдружение „Самаряни“ „издирва“ добрите хора в рамките на конкурса „Търси се – добрият самарянин…“. Общественият конкурс, който се провежда на регионално ниво, търси добрите истории на хора, помогнали на други хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда – отделни личности или общности. Човекът с най-значима добра постъпка в полза на нечий чужд живот ще получи уникалната арт-статуетка, в която е заложено да бъде пресъздадена сцената на самарянството - човек, изпаднал в беда и друг, който му протяга ръка за помощ.

Проект на статуетката "Добрият Самарянин"