Монументи на Добрият Самарянин

В световен мащаб са изградени различни монументи на "Добрият самарянин", които отправят посланието към гражданите да бъдат милосърдни и отзивчиви добротворци и да помагат на нуждаещите се.

Монументът "Добрият Самарянин" в бостънската градина, САЩ

Този внушителен фонтан на "Добрият самарянин" е резположен в бостънската градска градина. Изграден е на 16 октомври 1846 година.

Статуята е поръчана от Томас Лий и отбелязва откриването на етера и използването му като упойка в хирургията. Фонтанът е проектиран от Джон Куинси Адамс Уорд и Хенри Ва Брънт.

В центъра на великолепния фонтан се издига висока квадратна гранитена основа, върху която са разположени брадат мъж в роба (добрият самарянин), в чиито нозе безпомощно лежи ранен мъж. От всяка една страна на основата на статуята има плочи с надписи, даващи допълнителна информация и изобразяващи различни сцени.  Една от тях пресъздава изпълнението на операцията, друга – алегория на триумфа на науката, трета – полева болница с ранен войник, обгрижван от хирург и на четвъртата плоча е изобразен ангел на милосърдието, бдящ над легнала фигура. Лъвска глава, представлява чучура, разположен от всяка страна, от който тече вода.

 

Статуята "Добрият Самарянин" във френската столица Париж

Монументът на "Добрият Самарянин" в дясно е дело на френския скулптор François-Léon Sicard, смятан за един от най-талантливите  скулптори от края на 19 и началото на 20 век. Работата му включва различни и уникални произведения, част от украшенията  на Лувъра, както и много скулптури по целия свят. Внушителният монумент е част от пейзажа в градината Тюлейри във френската столица - Париж.

 

 

 

Фонтан "Добрият самарянин" в бостънската градина