Световни инициативи, поощряващи добротворството

Световният опит показва, че съществуват традиции в учредяването на годишни награди за "Добрият самарянин" в редица страни. По-долу сме се постарали да ви представим кратка информация за това кой, как и защо провежда подобни инициативи по света.

Спешна медицинска помощ Бритиш Колумбия

Спешна медицинска помощ Бритиш Колумбия предоставят почетната награда "Добрият самарянин" на лица, които са предоставили безкористно хуманитарна помощ по време на спешен случай. Най-често, наградените са номинирани от служителите на спешната помощ – доктори, диспечери или надзорните органи, които имат желание да изразят своята благодарност за извънредната помощ, получена по време на спешен медицински случай. Идеята е, тези случаи да бъдат представяни пред широката общественост с цел тя да се образова в положителен аспект и да се окуражава и поощрява доброволната подкрепа на гражданите.

Повече  по тази тема, може да прочетете на: http://www.bcas.ca

Американската организация Action institute for religion and liberty

Американската организация "Action institute for religion and liberty" пък учредяват годишна награда "Добрият самарянин", която се предоставя на успешни  частно финансирани благотворителни организации. Наградата е предназначена, да насърчава благотворителните организации, които подобно на добрия самарянин са тясно ангажирани с разкриването на правилните решения и работи упорито, за да преобразява човешки животи. Десет хиляди долара е наградата за първото място и по хиляда долара за следващите двама в надпреварата. Топ десет на участниците се обявява публично чрез специално издание в списание "Уърлд". Две случайно изпрани организации печелят по 500 долара, а всички номинирани се включват в т. нар "Самарянски гайд", който прави достъпна информацията за участвалите организации на хиляди хора всяка година.

Какви са условията една организация да бъде номинирана? – Тя трябва да бъде местна, тъй като Института няма условията да оцени международни такива. Трябва да е в полза на гражданите, да работи ефективно, предоставяйки директно своята помощ на уязвимите общности. Друго условие е, че организацията трябва да бъде частно финансирана – тези, които получават над 50% от бюджета си от държавата не са годни за участие в конкурса. Друг интересен факт, е че една организация не може да спечели  големия приз повече от един път за последните пет години.

Повече  по тази тема, може да прочетете на: http://www.samaritanguide.com

 

Национална католическа асоциация в САЩ

Друга организация, която има солидни традиции в "раздаването" на годишни награди на добрите самаряни още от 1968 година, това е Националната католическа асоциация в САЩ (National Catholic Developement Conference). Тази награда илюстрира загрижеността към другия чрез оказване на доброволна помощ и подкрепа. Могат да се номинират, както членове на асоциацията, така и обикновени хора.

За повече информация, моля кликнете тук.

В Мериленд, САЩ, е разработена програма за награждаване на "Добрият самарянин", която най-силно се доближава до тази, която в момента Сдружение "Самаряни" провеждат. Мотото на програмата е "не може да направи всичко, но някой може да направи нещо". Мисията на годишната награда "Добрият самарянин" е да намери граждани, които са извършили добра постъпка в помощ на човек, работник, общности, бизнеси, училища, религиозни организации или групи, нуждаещи се от подкрепа.

Сред имената на други световни организации, учредили награда "Добрият самарянин" са Световния червен кръст, Армията на спасението и други.