Градина на добротворството

Градина на добротворството

По повод честването на 113 години от създаването на старозагорското благотворително дружество „Добрий Самарянинъ“ бе създадена Градина на добротворството. Инициативата е част от кампанията „Имам приятел – добър самарянин“. Тази година мотото е „Доброто не пада по-далеч от дървото!“.

В новооткритата Градина на добротворството са засадени четири декоративни дръвчета, всяко от които е посланик на доброто наследство, останало от четирите местни самарянски дружества „Добрий Самарянинъ“ (03 март, 1899 г.), червенокръстките „Самарянка“ (09 декември, 1910 г.) и „Самарянин“ (15 декември, 1911 г.) и Сдружение „Самаряни“, което припознава себе си като естествен продължител на идеята за самарянството в Стара Загора.

Всички дървета в Градината на добротворството са дарени на Сдружение „Самаряни“ в знак на съпричастност към каузата за популяризиране на историческите корени на Самарянството, развивано на територията на регион Стара Загора, приемствеността му през годините, богатото културно и духовно наследство,  свързано с благотворителността, социалната дейност и високата степен на обществена ангажираност на нашите съграждани от миналото до днес.

На засаждането присъстваха представители на Областния съвет на БЧК, приятели и симпатизанти на „Самаряни“.

Скоро след обявяването за съществуването на Градината на добротворството двама старозагорци решиха да се присъединят към каузата, дарявайки елхичка и върба.

В случай, че граждани имат интерес да участват в инициативата със свое дръвче, биха могли да заповядат при нас в централния ни офис на ул. „Патриарх Евтимий“ №57.

Градина на добротворството