Мария Тончева и приятели, които се грижат за мъж, останал без подслон

Мария Тончева

Добротворецът: Мария Тодорова Тончева и приятели

Добротворството: Мария Тончева работи в цветарския павилион "Цветни мечти" до църквата "Св. Николай" в Стара Загора. Вероятно много старозагорци са купували по празничен повод цвете или букет от симпатичната жена със замечтани кафеви очи, смугло лице и буйна черна коса. Но вероятно малцина знаят каква богата душа има.

Преди няколко години, на пейките пред храма и цветарските павилиони се появява възрастен човек. Скоро продавачите на красота разбират, че тъжният, изпълнен с мъка и страдание поглед на мъжа, крие бездомника, останал без жилище и близки хора след смъртта на неговите родители.

Скоро Мария Тончева започва да носи храна на Тодор - така се казва тихият, незабележим човек, превърнал се в почти постоянно присъствие в градинката на "Пингвините", после и дрехи. Понякога му осигурява възможност да се изкъпе. С нейна помощ и на колегата й Ивелин му изваждат документ за самоличност. Изключително скромна, без да парадира и разказва за това, което прави. Доброто на Мария заразява не само цветарите край нея, учителката на сина й, но и хората от околните жилищни кооперации. Тодор се отблагодарява като помага при изнасянето и внасянето на цевятата и разтоварването на колите на доставчиците на цвята, премита пред павилиона.

Налага се понякога Мария и колегите й да промиват раните на Тодор от другите бездомници и алкохолици, които го нападат защото мислят, че освен храна и дрехи, Тодор получава и пари.

Номинацията получихме от Кристина Русева, журналист, Радио Стара Загора.