Категории

Автори

Ценности

Докато човек е в съзание, Виктор Франкъл

Докато човек е в съзание, той е отговорен по отношение на ценностите дори ако са ценности на приспособяването. До последния миг на своя живот той трябва да реализира ценности.

Зова смъртта. На този свят съм сит, Уилям Шекспир

Зова смъртта. На този свят съм сит: достойнства – родено лицемерие, нищожества – придаващи си вид и гаврата с човешкото доверие, и с чест – удостоени подлеци, и с девственост търгуваща нечестност, и силата – в ръцете на скопци, и съвършенство – в мрак и неизвестност, и с вид на вещ, на сведущ – глупостта, и в глупост обвинена прямотата, и творчеството – с вързана уста, и истината – в служба на лъжата. Отдавана бих напуснал тази кал, но, друже мой за тебе ми е жал.

Отсъствието в човека на тясна връзка с ценности, Ерих Фром

Отсъствието в човека на тясна връзка с ценности, символи и модели можем да наречем морална самота и да приемем, че тя е еднакво непоносима както физическата, или по-скоро последната става непоносима само когато е свързана с моралната самота.

За мнозина изследователи на човека, Ерих Фром

За мнозина изследователи на човека и на съвременността става все по-ясно съдбовното затруднение, пред което са изправени всички – фактът, че развитието на интелектуалните възможности на човека многократно надминава развитието на чувствата му. Човешкият мозък живее в двадесети век. Сърцето на повечето хора обаче се намира в каменната ера.

Трябва да има нещо повече в живота...

Трябва да има нещо повече в живота, от това да имаш всичко.

Честността и откритостта те правят уязвим..., Майка Тереза

Честността и откритостта те правят уязвим, въпреки това, бъди честен и открит.