14 юни - Световен ден на доброволния кръводарител, в който благодарим на даряващите живот

Да бъдеш герой е в твоята кръв!

Днес е 14 юни... - Денят на доброволния кръвоДАРител и доброволното кръводаряване.

За нас от Сдружение "Самаряни" това е специален ден, в който желаем да почетем и благодарим на всеки един от 691 - кръводарители, доброволци и участници в организираните от нас и от наши партньори 28 кръводарителски акции от 2008 г. насам.

Познаваме толкова много герои, които неотлъчно участват, безстрашно правят първата си крачка в кръводаряването и след това продължават да даряват доброволно и безвъзмездно за нуждаещ се човек. За пострадалия в катастрофа, за недоносеното бебе, за човека, лекуващ се от рак, за детето с хронична анемия, за жената с трансплантация, за момчето с хемофилия, за работника, получил тежки изгаряния...

Ние се гордеем с тези герои, защото споделят даром нещо, което имат. Това са Герои, готови да подарят още един подарък на някого, когото не познават. Герои, които вярват в силата на милостта и го показват на дело. Това ще се случи и на 21 юни, от 8:30 до 12:00 часа, благодарение на партньорската ни акция със Сдружение "Моята еОбщина" в акцията: Протегни ръка за живот!

Познаваме и деца, младежи и  хора, чийто живот е бил спасен или които живеят благодарение на редовни трансфузии и техните сърца, които са изпълненеи с благодарност към всеки един Герой.

* * *

Световният ден на доброволния кръводарител се отбелязва всяка година на 14 юни - рождения ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, носител на Нобелова награда за откриването на системата на кръвните групи „А-В-0“. Денят има за цел да насочи общественото внимание към изключителната значимост на даряването на кръв от доброволни и безвъзмездни кръводарители, както и да им се отдаде заслужена благодарност за спасяването на милиони хора всяка година. През 2018 година основната тема на кампанията е „Помогни на някого. Дари кръв. Сподели живота“. За 2018 година за страна-домакин е определена Гърция, а в Атина ще се проведат официалните чествания.