"Баба" ни заведе в парка!

На разходка

Няколко дни, след първата ни разходка, сме отново в "Новия парк" в гр. Стара Загора, с още една от "бабите" и нейните внучета от самарянския ни проект "Внучето на баба". На тази разходка ни придружават и две други деца от къщичката, в която "баба Мери" се грижи ежедневно по четири часа за своите три "внучета" - момчета над 18 години с тежките физически и ментални увреждания.
Разходката е придружена с много емоции и нови впечатления. Разбира се водата в шадравана и нейното плискане е осебоно привлекателна за всички деца. Поспираме, помагаме на две от децата, които не могат да се движат сами, да докоснат водата и се радваме на емоцията, която това буди у тях. Носим топка, балони, някои дрънкащи играчки. Намираме си сянка и поспираме за кратка игра. След което се отправяме на разходка, за да разгледаме парка. Наслаждаваме се на птиците, цветята... Двата часа, в преминават бързо. Време е да отпътуваме към вкъщи.  Микробусът, с който пътуваме е любим на всички и разходката завършва с усмивки и приятна умора. Пожелаваме си времето да остане още за известно време топло, за да можем да се поразходим отново за по-дълго и може би в по-далечна дестинация...

* * *

Проектът „Внучето на баба" стартира през март, 2010 г. финансиран от холандската организация "Chicho Foundation" и продължава да се реализира в гр. Стара Загора и през 2018 г. Той е насочен към деца, лишени от родителска грижа с множествени увреждания, трудно подвижни, настанени в специализирани институции, за които се грижат „социални сътрудници“ или наречени от всички нас „баби“. Благодарение на любящата грижа на "бабите" резултатите по проекта са надхвърлили многократно заложените цели, а именно - децата да преодолеят емоционалия дефицит, натрупан през годините.