Болницата за плюшени мечета отваря врати в с.Калитиново!

Болница за мечета

След изключително успешните издания на БОЛНИЦАТА ЗА ПЛЮШЕНИ МЕЧЕТА в гр.Стара Загора и с.Братя Кунчеви, по покана на КЪЩАТА на семейството и общността, на 23.02. (събота), от 10:30 до 14:30 часа, за осми пореден път Болницата ще отвори широоооко врати за всички плюшени пациенти в КЪЩАТА в с. Калитиново!

Екипът на Болницата за плюшени мечета очаква всички деца, придружение от своите майки, татковци, баби или дядовци да участват в това събитие, което гарантира  незабравими преживявания и специални изненади. "Лекарите" (съвсем истински и практикуващи медицински специалисти с огромни сърца за децата и доброволци) ще очакват и приемат всички плюшените играчки с готовност и внимание, за да излекуват техните болести и оплаквания. Наред с всички специализирани лекарски кабинети, в Болницата врати ще отвори и нов кабинет, благодарение на Регионална здравна инспекция - Стара Загора, в който плюшковците ще разберат тайната на здравите зъбки и кога и как да си ги мият, за да бъдат винаги бели и красиви.
Под формата на игри и забавления децата ще разговарят за болестта и здравето на плюшените си играчки с „лекарите”, ще получат съвети за хигиена и здравословен начин на живот. Това ще позволи да бъде намалена тревогата, свързана с посещение на лекари или болници и да допринесе за подобряването на детското здраве. В Болницата за мечета децата получават възможност да бъдат активната страна в консултация с лекар.

Сдружение "Самаряни" организира Болницата за плюшени мечета в партньорство с Националния алианс на хората с редки болести (НАХРБ); Регионална здравна инспекция, Фондция “За Храната”, Кметството на с. Калитиново и Читалище "Благоразумие-1927", в рамките на Проект "КЪЩАТА на семейството и общността", реализиран благодарение на финансовата подкрепа на Фондация “Лале”, Фондация “ОАК”, по Програма “Силата на семейството и общността”, и като част от дейностите за отбелязване на Международния ден на редките болести - 28.02.

Други съпътстващи инициативи за привличане на общественото внимание към Международния ден на редките болести, който тази година ще протече под мотото “Да обединим социалната и здравната грижа”, Сдружение "Самаряни", партньори, пациенти, родители и симпатизанти, в партньорство с Galleria Stara Zagora, се обръщат с покана към старозагорци:

На 24.02 (неделя), от 11:00 до 15:00 часа, в Galleria Stara Zagora, ниво 2, до Cinema city, всеки ще може да се включи в инициативата “Покажи уникалната си различност, покажи своята подкрепа!” (Show you rare, show your care.), където по свой избор, ще може да придаде творческа уникалност на лицето си, да се снима в оригинална рамка и да сподели своята снимка в социалните мрежи с #ShowYourRare, като по този начин ще изрази подкрепа и съпричастност към хората, живеещи  с редки болести.
На 28.02. (четвъртък), от 12:00 до 14:00 часа, в парк “Пети октомври” ще бъдат разпространени информационни материали, а в 13:00 часа гражданите на Стара Загора ще могат да участват в символично пускане на балони с логото на Международния ден на редките болести и в обща снимка - с ръце, издигнати в знак на съпричастност.

В рамките на събитията по отбелязване на Международния ден на редките болести ще бъде осъществена дарителска инициатива Да помогнем на БЕБЕ МАЯ! На 24 и 28 февруари всеки ще може да покаже своята съпричастност и към Мая и усилията на нейното семейство за едно здраво и щастливо детство!!!

Мая страда от мускулна дистрофия с мирозинов дефицин и в момента провежда лечение с вливане на стволови клетки в Турция, ЛИВ Хоспитал.
Дарителска сметка Райфайзен банк
Титуляр: Мая Христова Христозова
MAYA HRISTOVA HRISTOZOVA
Населено място: гр. Стара Загора
IBAN: BG88RZBB91551009737351
BIC: RZBBBGSF
Валута: BGN (лева)
Paypal: [email protected]* * *
28 февруари - Международен ден на редките болести

В последния ден на февруари за дванадесета поредна година целият свят ще изрази подкрепата си към хората с редки болести. Пациентски организации и техните партньори обединяват усилията си за повишаване на осведомеността за редките болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях.

В Европа под „редки болести“ се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европейския съюз около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече редки болести, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 милиона.

За България, чието население е около 7,5 млн., броят на пациентите с редки заболявания се очаква да бъде над 400 000 души.

В 80% от случаите тези болести са генетично обусловени, а в останалите са резултат на инфекции (бактериални или вирусни), алергии, фактори на околната среда и др.

Само 5% от известните на медицината близо 7000 редки заболявания подлежат на лечение – за останалите се прилага поддържаща терапия, която значително повишава качеството и продължителността на живота на пациентите.

Заради недостатъчните научни познания по темата и липсата на натрупани количествени данни, редките болести често са трудни за диагностициране и съответно за лечение. В продължение на години, дори десетилетия, пациентите живеят без правилна диагноза, като през цялото това време страдат физически от усложнения и психологически от това, че никой не може да им постави диагноза.

Единственото решение са научните изследвания в тази област, които дават надежда както на страдащите от редки болести по света, така и на техните семейства.