Денят на народните будители в Аул Бага-Тур

Аул Бага-Тур

Денят на народните будители за 6 деца от Кризисен център "Самарянска къща" ще остане незабравим, запечатал българското дълбоко в сърцата им. За първи път, благодарение на щедрия дарителски жест на багаин Явор Гънчев и Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур” тези деца усетиха живата връзка с миналото ни. Докоснаха се до древната ни история по един реален и нов начин, благодарение на неповторимата демонстрация на прабългарските бойни похвати с лък, меч и щит, копие и езда на багаин багатур Горан Гънчев, уникалната презентация на древни оръжия и бит, както и на демонстрация с бичове на багатурите от Аул "Бага-Тур"!

Едно от децата няма да забрави този ден, защото днес беше неговия рожден ден. То не подозираше какъв подарък ще получи, но участвайки лично в заниманията - стрелба с лък, яздене на кон, бой с мечове, то не можеше да каже нищо друго освен да се усмихва почти останало без дъх, а очите му да искрят от благодарност.

Любовта, бликаща от ръцете на Калина, която приготви най-българския хляб и уханието на прясно изпечена питка със сирене, ще държат дълго спомена за този ден много жив и много личен.

Сдружение "Самаряни" изказва своята благодарност към екипа от Аул "Бага-Тур" за дарителския жест, както и за всички усилия и цялото вдъхновение, с което багатурите предават българския дух на бъдещите поколения!