"Къщата на семейството и общността" бе представена в Берлин

Къщата на семейството и общността

Благодарение на Фондация "Лале", представител от Сдружение "Самаряни", част от екипа, реализиращ дейностите в Къщата на семейството и общността в с. Калитиново, посети Берлин от 24 до 27 юни, и участва в заключителната работна среща по проект ЕФФЕКТИ, който се реализира със съфинансиране по програма Еразъм+ на Европейската комисия. В рамките на двудневното посещение участниците от България - екипа на Фондация "Лале", Александрина Вълчева, представител на Омбудсмана на Република България, Райна Димитрова, Център МИР, кв. “Факултета”,  гр. София, фондация "Здраве и социално развитие“ (Хесед), Мирослава Маджарова, Клуб на нестопанските организации, гр.Търговище, и  Мария Данева от "Къщата на семейството и общността", Сдружение "Самаряни", споделиха опит и обмениха практики за подкрепа и включване на родители и семейства с цел най-добра грижа за децата с организации от четири европейски държави. Водещата тема бе свързана с въпроса “Какво е добра образователна подкрепа и как нуждите на семействата могат да бъдат посрещнати по най-подходящия и ефективен начин в общността?”. Българските участници се срещнаха и запознаха с партньорите в програмата ЕФФЕКТИ - Diakonie Baden, Evangelische Hochschule Freiburg и BAG Familienbildung und Beratung e.V. от Германия, Udruga za rad s mladima Breza от Хърватска, Everton Nursery School and Family Centre от Обединеното Кралство и Haro, riksorganisationen för valfrihet jämställdhet, föräldraskap от Швеция.  

В рамките на посещението в Германия, участниците се запознаха отблизо с немския опит при предоставянето на услуги в подкрепа на бащи, като посетиха Центъра на бащите в Берлин. Тук се предлагат игри, приключения, информация, съвети за свободното време за бащите и техните деца, за да може бащинството да донесе още по-голямо удовлетворение. Майките са също "Добре дошли!" в много от организираните занимания. В рамките на центъра бащите могат да намерят също и професионална помощ и да бъдат консултирани от специалист.

Много въпроси и силен интерес предизвика и посещението в берлинския квартал "Ной Кьолн" на Фамилния център, управляван от неправителствената организация Naturfreunde (Приятели на природата). Наред с интересно оборудваните помещения и свободните зони за деца и родители, за българската група бяха любопитни и акцентите, които социалните работници си поставят в работа си. Дискутирани бяха и темите за привличане на доброволци, финансиране на услугите, набиране на средства, провеждане на информациони кампании и достигането на целевите групи на центъра.

Силно въздействащи спомени ще останат и миговете на културния допир с Берлин, както и изградените нови приятелства.