"Любовта не бива да боли!" - 16 дни на активизъм срещу домашното насилие

Любовта на бива да боли

Вече почти 14 години, Сдружение „Самаряни“ работи по проблема домашно насилие. Още през 2004 г. към организацията е разкрит и продължава да функционира Кризисен център “Самарянска къща”, в който се предоставя комплекс от краткосрочни социални услуги, чиято основна цел е да се подкрепи процесът на възстановяване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и техните деца, чрез осигуряването на защитена среда и оказването на професионална помощ. От 2004 до края на 2016 година над 600 жени и деца са преминали през Кризисния център, от които над 350 са деца, а от началото на 2017 г. до момента, подкрепа и услуги получават 16 жени и 12 деца.

Всяка година, Сдружение „Самаряни“ провежда информационна кампания, в рамките на световната инициатива „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пол”, която е насочена към различните форми на насилие срещу жени. Тя започва на 25 ноември – Международният ден за премахването на насилието, основано на пол, и продължава до 10 декември – Международният ден за правата на човека.

В рамките на тази кампания, Сдружение „Самаряни“ стартира дарителска инициатива – “Известни старозагорци "поднасят" КАУЗА”.

“Да поднасяш кауза” е инициатива, която ще се проведе в партньорство със СНЦ “Пътуващите книги на Стара Загора”, кафе-бар “Нашето място” и редица познати старозагорски лица, готови за поредното превъплащение в името на значима кауза - адекватна и навременна помощ и подкрепа за жени и деца, пострадали от насилие.
От 27. ноември до 09. декември, всеки ден от 18:00 до 21:00 часа, “Нашето място” и един от известните старозагорци, посланици на каузата, ще очакват всеки, готов да помогне на Кризисен център “Самарянска къща”, споделяйки любимата си напитка с добри приятели. Наред с топлата, уютна атмосфера, сладките приказки и вкусната храна, той ще получи петзвездно “поднасяне на кауза” и възможност да добави към “сметката” своето дарение, което ще помогне за подобряване на условията на “Самарянска къща”, където стотици жени и деца намират подслон и опора.
По време на кампанията, всеки дарител ще има възможността да участва и в томбола, която ще бъде изтеглена на 09.12., в 21:00 часа, като печелившият ще получи комплимент от “Нашето място”.
Кои известни старозагорци ще спомогнат за разпознаваемостта на каузата и ще популяризират достъпността до услугите в подкрепа на хора преживели насилие, предоставяни от Сдружение „Самаряни“, предстои да разберете...

Инициативата е вдъхновена и се осъществява по идея и сценарий на СНЦ “Пътуващите книги на Стара Загора”.

Даренията се набират по дарителската сметка на Сдружение „Самаряни“ в УниКредит Булбанк АД - клон Стара Загора, IBAN: BG83UNCR70001520533134, BIC: UNCRBGSF, с основание: Кризисен център “Самарянска къща”.

През настоящата година, в рамките на кампанията, ще бъде проведена и съвместна информационна среща между общопрактикуващите лекари, членуващи в Старозагорска асоциация на общопрактикуващите лекари (САОПЛ), и специалистите от екипа на Сдружение „Самаряни“, предоставящо социалната услуга Кризисен център “Самарянска къща”.

Целта на срещата е да се предостави информация относно услугите, които се предлагат в помощ на пострадали от насилие - основно Кризисен център “Самарянска къща” и действащата към него “Приемната за подкрепа”, и да се обсъдят възможностите за сътрудничество, както и механизмите за взаимодействие с общопрактикуващите лекари по отношение на темата.

В рамките на кампанията, на 30.11.2017 г., от 11:00 часа, се предвижда и официално откриване на зала за терапевтична работа с деца за справяне с насилие. Помещението е реконструирано и обзаведено, благодарение на финансовата подкрепа на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ АД по Програма „Закрила и подкрепа на жертви на насилие“ на Сдружение „Самаряни“, в партньорство с Община Стара Загора.

Информационната кампания ще популяризира активно и консултативната телефонна линия в помощ на пострадалите от насилие - 042 64 11 11, на която от началото на годината са консултирани над 60 души, както и другите услуги в региона, които се предлагат на пострадалите от насилие - основно Кризисен център „Самарянска къща” и действащата към него „Приемната за подкрепа”.