Седмица на бащата

Седмица на бащата

Ще отбележим Седмицата на бащата за пореден път!

Между 5 и 11 ноември за пореден път Сдружение "Самаряни" ще отбележи Седмицата на бащата! Отново ще акцентираме върху важността на връзката между деца и бащи, дядовци, вуйчовци, учители и други значими за децата мъже.

Темата за Седмица на бащата е Истински chef“. Идеята е да насочим вниманието на бащи, дядовци, вуйчовци, чичовци и други значими мъже към  ролята им за създаване на навици за здравословно хранене и начин на живот. Ние знаем, че добрата връзка между баща и дете е важна за неговото емоционално и социално развитие. Тя помага на детето да бъде уверено в себе си; да изгради стабилни отношения с връстници, приятели и в зряла възраст с партньори; да е успешно в образованието си и в намиране на работа. Редица научни изследвания от последните години доказват, че връзката баща -дете е от първостепенна важност за психичното здраве на децата в зряла възраст. Споделянето на време с децата между двамата родители води до балансирана връзка и учи децата на равностойни отношения.

За да включим и зачетем бащи и значими за децата мъже организираме поредица от инициативи в с. Калитиново, в рамките на проект "КЪЩАТА на смемейството и общността", който се реализира благодарание на финансовата подкрепа на фондация „Лале“ и фондация „ОАК“ по Програма „Силата на семейството и общността“, чрез които да се насърчи качественото време и общуване между бащи и деца. В част от инициативите ще участват и представителите на Пенсионерския клуб - с. Калитиново и Народно читалище "Благоразумие-1927" - с. Калитиново, както и лично Кмета на с. Калитиново, г-н Иван Енев.

Седмицата е част от Национална кампания „Да бъдеш Баща“, с която работим за равнопоставено участие на мъжете в живота на децата от най-ранна възраст.