В кръвта ти е да спасяваш животи

В кръвта ти е да спасяваш животи

За трета поредна година съвместно с приятелите ни от Ротаракт клуб - Стара Загора организираме кръводарителска акция в рамките на Световната Ротаракт седмица (10-16 март). Тази година събитието ще бъде под наслов: "В кръвта ти е да спасяваш животи".

Kакво знаем за кръводаряването? 

Кръводаряването е доброволно предоставяне на определено количество от собствената кръв с цел подпомагане на човешко здраве и спасяване на живот. Това е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност на всеки здрав гражданин. 

Кой може да дари кръв? 

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години може да дари кръв. Това става еднократно като количеството е ограничено до 450 мл. Мъжете могат да даряват 5 пъти в една календарна година, а жените - 4 пъти като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от 8 седмици.

Кръводаряването не вреди! 
Кръводаряването е полезно, защото стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Важно е да се спомене, че всички консумативи, използвани по време на кръвовземането, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба.

Всичко, което помага на живота и подобрява неговото качество, е добро! Ако си съгласен с това приканваме те заедно с нас да извършиш едно героично дело на 14 март (петък), от 9:00 до 13:00 часа, в Комплекс за социални услуги за деца и семейства на адрес: Стара Загора, ул. "Христо Ботев" № 205, където ще ви посрещнем с много настроение в една приятна и приятелска обстановка с много усмихнати и добри хора.

Партньорскара инициатива е част от инициативите "Да бъдеш герой е в твоята кръв", осъществявани благодарение на проект "ДОБРОволно за КАУЗА!, който се финансира по Програма за подкрепа на неправителствените организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.