В Стара Загора започват превантивни дейности

превенция на ХИВ

На 14 август се проведе първата работна среща на ръководството на Регионална здравна инспекция-Стара Загора с представители на Областна администрация, Община Стара Загора, ОДМВР - Стара Загора, Сдружение "Самаряни" и Сдружение "Свят без граници" в изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на HIV и сексуално предавани инфекции за периода 2017 - 2020 г.

Предстои да бъдат определени теренни работници от двете неправителствени организации, които са обучени по програмата на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Националната програма ще работи сред две целеви групи -  хора, които използват интравенозно наркотици, както и мъже, правещи секс с представители на същия пол. Стратегическата цел на програмата е ограничаване на риска от разпространение на ХИВ и сексуално предавани инфекции.

Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в България за периода 2017 - 2020 г., на територията на Област Стара Загора, ще се изпълнява от Регионална здравна инспекция, а координатор на дейностите ще бъде д-р Елена Канева.