Забавления и приключения през ваканцията

Кон

През ваканцията, когато децата не са на училище, е време за игри, нови преживявания, пътуване и забава. Днес, с една от нашите "баби" от проекта "Внучето на баба" и нейните три внучета имахме уникалната възможност да посетим ферма "Червения кон" , с. Хрищени, където се запознахме с Мая, красива кафява кобилка и Ели, които с огромно търпение и внимание си взаимодействаха с децата. Ели показа как да се запознаем с Мая, а кобилата Мая беше изключително търпелива и много внимателно докосваше с муцуна осмелилото се да я пипне момиченце. Момченцата бяха доста по-предпазливи и гледаха с нескрит интерес отстрани, но видимо впечатлени от случващото се.
След новите срещи и новите преживявания, разходката и приключенстването продължиха в парка на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора – 1877 г.“, където имаше още игри и спускане по пързалки. С усмивка и видима умора от впечатления и приключения се отправихме към дома на децата - Центъра за настянаване от семеен тип.
Имаме покана от Ели и Мая да се срещнем скоро отново, за да продължим да насърчаваме децата да си взаимодействат с Мая и един ден, защо не, да я пояздят смело. А тя е доста добра и в галоп и в тръст.
* * *
Проектът на Сдружение "Самаряни" „Внучето на баба" стартира през март, 2010 г., финансиран от холандската организация CHICHO Foundation и продължава да се реализира в гр. Стара Загора и през 2019 г. Той е насочен към деца, лишени от родителска грижа с множествени увреждания, трудно подвижни, настанени в специализирани институции, за които се грижат „социални сътрудници“ или наречени от всички нас „баби“. Благодарение на любящата грижа на "бабите" резултатите по проекта са надхвърлили многократно заложените цели, а именно - децата да преодолеят емоционалия дефицит, натрупан през годините.