Вместо първи учебен ден


Проект "Внучето на баба"

Днес е първият учебен ден! Тази година само някои деца, усмихнати и с цветя в ръка, участваха в официалните тържества за откриване на учебната година в своите нови училища. Децата на Мими, една от "бабите" в самарянския проект "Внучето на баба", за които се знаеше, че няма да присъстват на откриване и така няма да усетят своя първи учебен ден, за тях Мими реши да организира специална разходка в парк "Аязмото", с която да постави символично началото на новия период в живота им. Децата бяха изключително щастливи, дочаквайки нетърпеливо самарянския микробус, който познават добре и с който се отправиха към "Аязмото".

Скрита между дърветата, една слънчева полянка очакваше децата и Мими... Игри, песни, танци и разбира се вкусна почерпка направиха времето много специално. Две от децата успяха да достигнат до площадката с уредите и плахо да поседнат и се опитат да завъртят или задвижат някой от тях.

Така времето мина неусетно, а чистият въздух, игрите и разходките си казаха думата... Леко уморени, но с много емоции, децата и Мими тръгнаха към своята къща.

И така учебната година започва...


* * *

Проектът „Внучето на баба" стартира през март, 2010 г., финансиран от холандската организация "Chicho Foundation", и продължава да се реализира в гр. Стара Загора и през 2020 г. Той е насочен към деца, лишени от родителска грижа с множествени увреждания, трудно подвижни, настанени в специализирани институции, за които се грижат „социални сътрудници“ или наречени от всички нас „баби“. Благодарение на любящата грижа на "бабите" резултатите по проекта са надхвърлили многократно заложените цели, а именно - децата да преодолеят емоционалия дефицит, натрупан през годините. 


34 преглеждания0 коментари

© 2017 Сдружение "Самаряни"

гр. Стара Загора, бул. "Патриарх Евтимий" № 57

тел.: 042621083

  • Последвайте Самаряни във фейсбук
  • Последвайте Самаряни в Google+
  • Последвайте Самаряни в Instagram

Денонощна консултативна телефонна линия, за жени и деца, преживели насилие

тел.: 042641111