top of page

Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие


Соня Пенева, старши социален работник в Кризисен център "Самарянска къща" и Цветана Латева, старши социален работник "Наблюдавано жилище" - Стара Загора, участваха в конференция “Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие”, която се проведе на 27 март 2023 г., в гр. Пловдив.  Конференцията обедини представители на академичната общност, български институции, медии и експерти от гражданското общество, които работят на първа линия в борбата с насилието срещу жени.  Макар проблемът да е изключително сериозен и да засяга цялото ни общество, той продължава да бъде неглижиран. Всеки ден всяка трета жена в света става жертва на физическо и/или сексуално насилие. Данните на европейските институции сочат, че насилието над жени струва на страната ни над 6,8 милиарда евро годишно (EIGE). Поредицата от кризи, пред които се изправихме, влошиха ситуацията, излагайки още повече жени на опасност.  В България, по неофициални данни, от началото на 2023 г., само за два месеца – януари и февруари, са убити най-малко 8 жени. Изследване на Националния статистически институт, направено сред 5800 жени на възраст между 18 и 74 години, сочи, че 11.9% от тях са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си, а 20.5% са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор. Особено тревожен е фактът, че младите жени (на възраст между 18 и 29 години) са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор. Всяка трета жена на възраст 18 – 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор (36.3%).  Тези данни показват, че липсват ефективни мерки, които да противодействат на агресията и насилието над жени и момичета, включително и срещу домашно насилие. Всичко това създава предпоставки да живеем в реалност, в която всеки е потенциално застрашен и всеки може да бъде системно малтретиран психически и физически и това се толерира, мълчаливо или дори гласно.  Участниците в конференцията обсъдиха настоящите политики и предизвикателствата пред България за справяне с насилието над жени. Конференцията е продължение на усилията на организаторите България и Европа да бъдат място, където всяка жена и всяко момиче живее спокойно и без страх от насилие, а всяко дете живее без да е свидетел на насилие в семейството.

Соня Пенева, старши социален работник в Кризисен център "Самарянска къща" и Цветана Латева, старши социален работник "Наблюдавано жилище" - Стара Загора, участваха в конференция “Защита на правата на жените и младите момичета от полово базирани престъпления и домашно насилие”, организирана от Българска платформа – Европейско Женско Лоби, и която се проведе на 27 март 2023 г., в гр. Пловдив.


Конференцията обедини представители на академичната общност, български институции, медии и експерти от гражданското общество, които работят на първа линия в борбата с насилието срещу жени.


Макар проблемът да е изключително сериозен и да засяга цялото ни общество, той продължава да бъде неглижиран. Всеки ден всяка трета жена в света става жертва на физическо и/или сексуално насилие. Данните на европейските институции сочат, че насилието над жени струва на страната ни над 6,8 милиарда евро годишно (EIGE). Поредицата от кризи, пред които се изправихме, влошиха ситуацията, излагайки още повече жени на опасност.


В България, по неофициални данни, от началото на 2023 г., само за два месеца – януари и февруари, са убити най-малко 8 жени. Изследване на Националния статистически институт, направено сред 5800 жени на възраст между 18 и 74 години, сочи, че 11.9% от тях са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си, а 20.5% са преживели един или повече случаи на насилие от интимен партньор. Особено тревожен е фактът, че младите жени (на възраст между 18 и 29 години) са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор. Всяка трета жена на възраст 18 – 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор (36.3%).


Тези данни показват, че липсват ефективни мерки, които да противодействат на агресията и насилието над жени и момичета, включително и срещу домашно насилие. Всичко това създава предпоставки да живеем в реалност, в която всеки е потенциално застрашен и всеки може да бъде системно малтретиран психически и физически и това се толерира, мълчаливо или дори гласно.


Участниците в конференцията обсъдиха настоящите политики и предизвикателствата пред България за справяне с насилието над жени. Конференцията е продължение на усилията на организаторите България и Европа да бъдат място, където всяка жена и всяко момиче живее спокойно и без страх от насилие, а всяко дете живее без да е свидетел на насилие в семейството.


15 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page