top of page

Лятна КНИГОвечер - "Хубаво е, че ме има!"


Лятото е в разгара си и... е чудесен повод за време на открито, време за споделяне, време за книга... След отправената ни покана към старозагорци, с близо сто души, на 02. август, от 18 ч., споделихме прекрасни летни мигове и ползотворно време с книга в ръка, напомняйки си - "Хубаво е, че ме има!". На зелените площи сред бадминтон игрището, на "Аязмото" беше оформен цветен кът, сред който специално място имаха книгите...


В "Самаряни" сме открили и подбрали в последната година някои интересни заглавия, в които хора по много личен и въздействащ начин споделят своята история, свои мисли, откровения, открития, които са докоснали живота им. Автори, които са достигнали до истини, променили, мотивирали ги... или обновили нечий живот. Точно тези книги представихме в "Лятна КНИГОвечер - "Хубаво е, че ме има!"


Всеки от участниците получи малък свитък с цитат от книга и беше поканен да открие книгата и да прекара време с нея в ръка... Децата, които се включиха също имаха своето предизивикателство - да разгледат детска книга, да почетат и нарисуват картина по тема - "Моята любима книга, герой..." или "Кой живее в книгите?" За онези, които останаха по-дълго врем имаше и интерактивна задача, която провокира всеки да си даде сметка, които са лините му ресурси, които биха му помогнали да се справи, попадайки в трудна житейска ситуация. Освен интересно, в рамките на инициативата, беше и вкусно. Всеки получи чаша домашен сок от бъз с лимони или от вишна, както и различни сладки и солени нещица..

☆ ☆ ☆

Повече от 18 години, Сдружение „Самаряни“ работи по проблема домашно насилие. Още през 2004 г. към организацията е разкрит и продължава да функционира Кризисен център “Самарянска къща”, в който се предоставя комплекс от краткосрочни социални услуги, чиято основна цел е да се подкрепи процесът на възстановяване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и техните деца, чрез осигуряването на защитена среда и оказването на професионална помощ.

В своята дългогодишна практика, специалистите от Кризисен център “Самарянска къща” постоянно търсят различни и нови възможности за надграждане на ресурсите за подкрепа на лицата, пострадали от насилие.

През последната една година, екипът на Сдружение “Самаряни” работи за формирането на нов информационен ресурс, който целогодишно да е на постоянно разположение на потребители, специалисти, доброволци и др. заинтересовани страни - Ресурсен мобилен информационен център „НЕнасилие”. Той включва две основни мобилни формации: “Лаборатория за НЕнасилие” и “Пътуваща библиотека "НЕнасилие”."Пътуваща библиотека "НЕнасилие" съдържа разнообразни ресурси: книги, изследвания, наръчници и други информационни материали, представляващи специализирана или художествена литература за превенция и/или справяне с насилие, които са подбрани, за да бъдат в помощ на пострадали от насилие или техни близки, специалисти или студенти по психология и социална работа, доброволци или други заинтересовани лица. Библиотеката е на разположение всеки работен ден, в централния офис на Сдружение „Самаряни”. Тя самата има функцията на своеобразен ресурсен център за борба с насилието и поради своята мобилност, може да гостува като “пътуваща библиотека” на различни, подходящи за целта места.

На 02. август, 2022 г., от 18:00 до 20:00 часа, инициирахме първото публично събитие, чрез което представихме на старозагорската общественост Ресурсния мобилен информационен център “НЕнасилие” и неговата "Пътуваща библиотека "НЕнасилие".

Инициативата Лятна КНИГОвечер: “Хубаво е, че ме има!” включи представяне на “Пътуващата библиотека "НЕнасилие” на Сдружение “Самаряни”, като вниманието беше насочено върху част от заглавията на книгите в нея - различна специализираната и художествената литература, съдържаща информация с превантивен или терапевтичен характер по отношение на насилието около нас и неговото действие върху и вътре в нас. По време на събитието участниците бяха включчени в интерактивна демонстрация, която насочи вниманието към намирането и мобилизирането на собствените ресурси за справяне с различните емоции вътре в нас.


12 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page