top of page

Създава се Национален съвет по превенция и защита от домашно насилие


На 20.09.2023 г., по инициатива на Главна дирекция „Национална полиция”, се проведе конференция по въпросите на домашното насилие, в която участие взеха представители на МВР, прокуратурата и на министерствата на правосъдието, на труда и социалната политика, на здравеопазването и на образованието, както и представители на неправителствения сектор. В конференцията, представители на Сдружение "Самаряни" бяха Ваня Иванова-Попова, председател на УС и Соня Пенева, старши социален работник в Кризисен център "Самарянска къща".

Темата на конференцията беше: „Взаимодействие и координиран отговор на общността срещу домашното насилие“.


Настоящата инициатива е в отговор на държавната политика по линия на домашно насилие и новите промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). изм. и доп. ДВ. бр. 69 от 11.09.2023 г., в който се предвижда създаването на Национален съвет по превенция и защита от домашно насилие за институционално взаимодействие и координация между различни държавни ведомства и юридически лица.


"Министерството на вътрешните работи има своята отговорна роля в превенцията и осигуряването на защита на жертвите от домашно насилие, но без необходимата координация и взаимодействие с голяма част от институциите и организациите, които представлявате, тя би била неефективна и без желания резултат", заяви пред участниците главният секретар на МВР - главен комисар Живко Коцев. Той припомни, че към момента се изготвя актуализация на въведените от 2012 г. Методически указания за действията на полицейските органи при случаи на домашно насилие, в които подробно са разписани механизми за действие на всеки един етап от получаване на сигнала, посещение на място, разговор с пострадали, работа с извършителите. Целта е те да бъдат адаптирани към настоящата обстановка. Главният секретар на МВР изрази надежда, че форумът ще очертае допълнителни насоки и възможности за подобряване на взаимодействието между всички ангажирани институции.


Върху необходимостта от съвместни усилия за справяне с това негативно явление се спря и заместник-министърът на правосъдието Георги Николов. Той уточни, че в момента Министерството на правосъдието разработва национален координационен механизъм за защита срещу домашно насилие.


В приветствието си към участниците директорът на ГДНП - главен комисар Атанас Илков, благодари на всички за съпричастността и общите усилия за справяне с проблема домашно насилие. По думите му, доказателство, че нещата се движат в правилната посока е увеличеният брой заповеди за защита и досъдебни производства.


"Домашното насилие е сложен проблем и изисква комплексен подход", заяви и зам.-главният прокурор Мария Павлова, според която въпреки някои критики, все пак новите текстове, засягащи този проблем, са крачка в правилната посока.


"Целта на форума е да се координират усилията на всички работещи по домашното насилие на национално и местно ниво", коментира главен инспектор Зорница Шуманова, началник на новия сектор „Домашно насилие“ в ГДНП. В стремежа за адекватен отговор на все по-осъзнатия проблем и увеличения брой на регистрираните случаи на домашно насилие, от 13 септември тази година в ГДНП е създадено специално звено, което да се занимава изцяло с проблемите на домашното насилие. Неговата цел е да се координира работата на регионалните координатори, както и тази на МВР с останалите институции и НПО, посочи още Шуманова.


Според данните на централната полицейска статистика, за първите 8 месеца на 2022 г. са образувани 853 досъдебни производства, като за същия период на 2023 г. те са 1 383. Най-голям дял от тях са за нанесени телесни повреди в условията на домашно насилие – 584. Други 472 се отнасят до нарушения на издадените заповеди за защита.

През последните 3 години се наблюдава трайна тенденция за увеличение на броя на жертвите на домашно насилие, потърсили помощ и получили заповеди за защита. През 2020 година те са били 3 057, през 2021 - 3 244, през 2022 - 3 654, а за първите 8 месеца на тая година са 2 828. Най-висок коефициент на издадените заповеди за защита на база на броя на населението в дадена област има във Велико Търново, следвана от област Перник, а най-малък и непроменен остава в област Видин.


Наталия Илиева, председател на Националното бюро за правна помощ, обобщи, че от 16 март до момента има увеличение в пъти на заявленията за правна помощ, което се дължи и на сключения меморандум с МВР.

"В обществото вече се наблюдава нетърпимост към проблема", отбеляза Илиева и уточни, че Бюрото работи по няколко проекта в различни градове на страната, по част от които - и с ромски медиатори.

48 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page