Обучение "Работа с деца, преживели сексуално насилие"Обучение на специалисти "Работа с деца, преживели сексуално насилие"

Радостина Азманова, психолог в Сдружение "Самаряни" и Мария Димитрова, доброволец в "Самарянска доброволческа служа", участваха в обучение "Работа с деца, преживели сексуално насилие - предизвикателства, интервенции, решения", което се проведе на 4 и 5.07.2019 г., в Комплекса за социални услуги - Стара Загора.

Водещ на обучението беше Борислава Мечева - системен психотерапевт, част от Българска Асоциация по Фамилна Терапия и Институт по фамилна терапия. Обучението е предназначено за специалисти от помагащите професии в контекста на закрила на детето от насилие - екипи на социални, медицински и образователни услуги и институционални представители в досег с деца, пострадали от насилие.

Сексуалното насилие оказва траен ефект върху емоционалното развитие на детето. То е особено объркващо за децата, защото свързва сексуалността с агресията. При него винаги има елемент на физическо насилие, но също така и на сериозно емоционално нараняване. Детското тяло и детската душа биват насилвани в един и същи момент. Тялото би могло да се възстанови бързо, ако насилието бъде прекратено, но психиката остава дълбоко травмирана.

В рамките на обучението, специалистите разгледаха конкретни казуси, рисковите фактори за възникване на сексуалното насилие, травмата, както и клиничната интервенция за възстановяване.


20 преглеждания

© 2017 Сдружение "Самаряни"

гр. Стара Загора, бул. "Патриарх Евтимий" № 57

тел.: 042621083

  • Последвайте Самаряни във фейсбук
  • Последвайте Самаряни в Google+
  • Последвайте Самаряни в Instagram

Денонощна консултативна телефонна линия, за жени и деца, преживели насилие

тел.: 042641111