top of page

ДОБРИТЕ САМАРЯННИ ЗА 2021 Г., СА

Отличието на общността 2021
IMG_8283.jpg

9 пожарникари и служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", гр. Стара Загора, и 4 доброволци от блок 286, положили свръх усилия в потушаването на огнена стихия на 16-ия етаж в жилищна сграда

НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА "ДОБРИЯТ САМАРЯНИН" ЗА 2022 Г.

Добротвореците: Тодор Митев, командир на екип, Максим Вълков, командир на екип, Горан Гънчев, старши пожарникар, Димитър Димитров, командир на екип, Атанас Бараков, водач на специален автомобил и пожарникар, Деян Деков, водач на специален автомобили, Валентин Събев, водач на специален автомобил, Иван Иванов, инспектор в оперативен център от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", гр. Стара Загора

и

Видьо Видев, Мирослав Видев, Николай Елинов, Петко Куртев, доброволци и живущи в блок 286

Добротворството: 

Те са героите, потушили огнената стихия на 16-ия етаж, в блок 286, в кв. “Самара-1”, гр. Стара Загора - пожарникари и доброволци от жилищния блок. 

За пожарникарите от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението", гр. Стара Загора, да гасят пожари е техен професионален дълг и ежедневна практика, но сложността на този пожар провокира изявата на изключителна човечност и смелост - качества и действия, излезли извън границите на професионалните им задължения. 

За мъжете - доброволци от жилищния блок, да запазят своята собственост и имущество е личен дълг, но включването им доброволно в помощ на пожарникарите, влезли в огнената стихия, и проявената от тях взаимопомощ, с риск за собствения им живот, е израз на безрезервно геройство.

 

През една юлска вечер на 2021 г., се запалва един от двата апартамента, собственост на младо семейство с дете, на 16-ия етаж на блок 286, в кв. “Самара-1”. Когато екипите на “Пожарна безопасност” пристигат на място, пожарът вече се е развил и горящият апартамент е почти изпепелен. За щастие, младото семейство се е намирало извън жилището, а техен близък, който е обитавал апартамента към момента на пожара, е успял като по чудо да изпълзи изпод пламъците и гъстия дим и да излезе невредим. В гасенето на огъня участват три екипа на пожарната, които разпъват маркучи до горящия 16-и етаж и с 11 тона вода извършват пожарогасенето и охлаждането на строителните елементи и конструкции на сградата. По време на действията на огнеборците е прекъснато електричеството и са евакуирани повечето обитатели на блока. В помощ на пожарникарите се включват и доброволци от жилищния блок, които помагат в носенето на маркучи, прекъсването на захранването и носенето на вода за охлаждане на пожарникарите и жилищните площи.

 

„Всеки пожар в апартамент е сложен и има рискове, а този е по-опасен, защото е дадено време да се развие в цялото жилище. Сложното е, че това се случава на 16-ия етаж и трябваше да качваме всичко на гръб.“ - обяснява гл. инспектор Антон Колев, ръководител “Пожарна служба” в Стара Загора.

bottom of page