Янко Янков, който помага и спасява хора в беда

Добротворството

Добротворецът: Янко Янков

Добротворството: Няколко са забелязаните добротворства, които направиха г-н Янко Янков част от конкурса "Добрият Самарянин" - подкрепа за осъществяване на лечението на млада жена, помощ към възрастен мъж за възстаноявяване на щети от тежък инцидент с газова бутилка и спасяване на бездомен мъж от премръзване. 

Нейното име е Моника Mаринова. Обикновено тя е от страната на помагащите. Помага на нуждаещите се, когато и с колкото може. Но в един миг тя се сблъсква с изключително тежко изпитание - откриват й сериозно заболяване, което поставя редица големи предизвикателства пред нея. Нуждае се от около 50 000 евро, за да й бъде извършена рядка и сложна интервенция в кипърска клиника. Както често се случва, огромен брой старозагорци и доброжелатели се включват в акцията “Нека се обединим за Мони”, за да бъде осигурена непосилната за нея сума за лечение. Резултатът - Моника - оперирана и възстановена!

“Един от хората, който се включи с огромна решителност и неотлъчно беше до мен”,  пише в своята номинация Моника, “беше г-н Янко Янков”. Той лично направи няколко немалки дарения, редовно популяризираше кампанията ми и осигури множество обекти, в които бяха поставени дарителски кутии. Не спря да търси начини да подкрепя мен и детето ми, както тогава, така и днес, когато вече съм добре, щастливо омъжена и майка на две деца. С настоящата номинация изказвам своята огромна благодарност и към всички многобройни дарители и добротворци, които ме подкрепяха неуморно в трудния за мен път.”

Моника забелязва и още един жест на добротворство, за който счита, че г-н Янко Янков заслужава да бъде сред номинираните за годишните награди “Добрият самарянин”: след като газова бутилка се взривява и нанася сериозни материални щети в апартамента на 75-годишен мъж, който живее с болния си син, г-н Янков организира и частично финансира ремонта и поставянето на дограмата в апартамента му, както и непрестава да призовава общността за подкрепа за пострадалия мъж, който след инцидента попада в болница с изгаряния по тялото.

Забелязаните добрини на г-н Янков не свършват до тук. Още хора, станали свидетели на неговата помощ към хора в тежък житейски момент, изпратиха информация за друго негово добротворство - подкрепа на човек без дом в риск от премръзване. Ето какво разказаха за слученото добро Лайънс клуб Стара Загора - Тракия. 

На 24.10.2017 г., е подаден апел за помощ в социалните мрежи за премръзнал бездомен мъж, който лежи под стълбите на трафопост, целият мокър – с мокра шапка, мокри ръкавици, скъсани гуменки и къси панталони, завит с мокър юрган в студената, мразовита нощ. Янко Янков веднага реагира на сигнала и отива на мястото с жената подала сигнала и нейния баща. Организира спешното настаняване на бездомника още същата вечер в Дома на инвалида, където на мъжът са осигурени легло, чисти чаршафи и топла вода за горещ душ. През това време Янков отива и купува топла вечеря, топли дрехи, тоалетни принадлежности, термочорапи и нови обувки, които носи на бездомния човек. Оказва се, че бездомникът се казва Тодор Ангелов Пейчев, по известен в квартала като Тошко, който е без никакви документи и страда от шизофрения. След тези разкрития Янков съдейства да бъде настанен в психиатричната болница в Раднево. Разговаря с директора да му бъде издадено ТЕЛК решение по спешност, за да може човекът да бъде настанен в Дома за психично болни в с.Лясково. Днес Тошко има шанс да живее нормално, да бъде под лекарско наблюдение и приема редовно лекарствата, които са му предписани. Сам на улицата той би останал в плен на агресията и в невъзможност да се грижи сам за себе си, както и за здравето си.

Тодор Пейчев постъпва вечерта в Дома на инвалида почти премъзнал и само бързата намеса на Янко Янков е спомогнала за неговото спасяване. Едва ли има по-хуманно дело от спасяването на един човешки живот. Това благородно и човеколюбиво дело е основната причина да предложим тази номинация за участие във вашия конкурс „Добрият Самарянин“.

Номинациите получихме от: Моника Маринова и г-н Герги Симеонов (Президент на Лайънс клуб - Стара Загора).