top of page
Снимка на автораMaria Daneva, SAMARITANS.BG

Има ли място за спор..., когато темата е... “домашно насилие”?



На 11. декември, за тринадесета поредна година, екипът на Сдружение “Самаряни”, заедно с над 550 старозагорци, ще празнуваме отново Добротата, по време на Церемонията по връчване на Годишните награди “Добрият Самарянин”!

През следващата седмица, на 14. декември, Сдружение “Самаряни” ще навърши 25 години от своето създаване - четвърт век, посветен на едни от най-уязвимите деца и семейства от общността ни!

През януари, 2024 г., ще отбележим и навършването на вече 20 години, през които неуморно, 24/7, подкрепяме жени и деца, пострадали от домашно насилие! Познаваме по име близо 900 жени и деца, с техните истории, кризи, борби, съмнения, избори, усилия, успехи, колебания, желания, мечти... всички те са намерили опора за живота си в Кризисен център “Самарянска къща”... За тях, всички ние от екипа на Сдружение “Самаряни” - ръководители, социални работници, психолози и доброволци, сме положили всички възможни усилията, за да получат подкрепа и защита, необходимото им време и правото да вземат своите собствени решения, придружавайки ги по пътя на живота им, в който насилието няма място!

Работейки по темата “Домашно насилие”, ние се сблъскваме с много трудности и предизвикателства, а преди няколко седмици, за съжаление - и с неоснователни, директни обвинения… за неправомерност и некомпетентност... Екипът на “Съдебен спор” ни посети ненадейно за разговор “на крак”, по техните думи - в опит да изясни ситуацията…

Като специалисти, работещи в социалната сферата вече 25 години, знаем, че публичността може да влияе… Ние имаме категорично убеждение и ясна визия, с кои и с какви послания искаме да споделяме относно хората, пострадали от домашно насилие и възможните законови пътища, по които те могат да се справят със ситуациите в живота им и да прекъснат насилието в дома си - за себе си и децата си.


Ние ще продължим да стоим до хората, които се нуждаят от нашата помощ, които търсят подкрепа…, ще продължим да предоставяме социални услуги, спазвайки цялото законодателство и нормативната уредба, да се отчитаме открито за работата си пред отговорните институции, агенции, служби…


Ние работим с мисия… Хората, пострадали от домашно насилие, са във фокуса на нашата мисия и с всички наши усилия, заедно с институциите и общността ни, ще продължим и днес да подкрепяме, да помагаме, да предлагаме възможности… и достигайки до тях по всички възможни пътища - да ги уверяваме, че в наше лице “Има кой да ги чуе!”, има изходен път и “Любовта не бива да боли!”


Вече 25 години, ние правихме всяко добро, което можехме;

с всички средства, с които можехме;

по всички начини, по които можехме;

на всяко място, на което можехме;

по всяко време, по което можехме;

на всички хора, на които можехме;

толкова дълго, колкото можехме…

И така ще продължим и занапред!...


Ще продължим да следваме визията на Сдружение “Самаряни”:

➢ всяко дете да е обичано и да расте в сигурна и защитена семейна среда, в която нуждите му са удовлетворени;

➢ всеки млад човек да успее да се себереализира и да намери своето удовлетворяващо го място в общност, която го подкрепя;

➢ всяко семейство да се справи с предизвикателствата на живота и да успее да отгледа децата си с любов, полагайки необходимите грижи за тях;

➢ всяка местна общност да е чувствителна и активна в проявата на разумен толеранс и оказването на адекватна и своевременна подкрепа по отношение на различни специфични нужди на отделни лица или рискови групи хора.


Ние продължаваме напред… И по пътя си срещаме толкова много хора, с които ЗАЕДНО продължаваме да ДОБРОтворим! Признателни сме на всички тях за това!


А днес, трескаво се подготвяме за Церемонията по връчване на Годишните награди “Добрият Самарянин” и Ви очакваме, в понеделник, 11.12., от 19:00 часа в Държавна опреа - Стара загора, да споделим заедно този Празник на Добротата!!



50 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page