top of page
Снимка на автораMaria Daneva, SAMARITANS.BG

Има път… Любовта не бива да боли!


Всяка година, Сдружение “Самаряни” провежда информационна кампания, в рамките на световната инициатива „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пол”, която е насочена срещу различните форми на насилие към жени. Тя започва на 25 ноември – Международният ден за премахването на насилието, основано на пол, и продължава до 10 декември – Международният ден за правата на човека.

В рамките на тази кампания и през настоящата година предстои отново да акцентираме върху една обществено значима тема - тази за Домашното насилие.


От 20-годишния си опит знаем, че едно от най-важните неща, от които се нуждаят жените и децата, пострадали от домашно насилие, е подкрепата - подкрепа от близки хора или специалисти, на които могат да се доверят, за да се опитат да намерят ресурсите в себе си и да продължат напред. Затова в настоящата кампания, нашият екип ще проведе публичен симулационен експеримент, който ще създаде пространство за интерпретация на реален казус относно жена, попаднала в кризисна ситуация, заедно със своите деца, вследствие на преживяно домашно насилие.


Събитието “Има път… Любовта не бива да боли!” ще се проведе на 28. ноември, от 18:00 часа, в кафе JARO lemonades & coffee, ет. 2, МОЛ Галерия. В събитието ще се включат професионалисти и хора, предварително заявили желание за участие, които ще си изберат да влязат в роли на работещи в различни структури, в които може да бъде потърсена помощ и подкрепа от жена и нейните деца, преживели домашно насилие, като например… Полиция, Дирекция “Социално подпомагане”, Спешна помощ, Кризисен център, Прокуратура, Районен съд, Неправителствена организация, Медии и др.

По време на събитието, художници - студенти от Тракийски университет - Стара Загора, ще рисуват на платно, изобразявайки в цветове чувствата, които вълнуват участниците и ще отразят емоциите, през които преминават те. Накрая, всички участници ще съберат своето преживяване в една обща история за пътя на една жена и нейните деца, потърсили подкрепа и помощ, след преживяно домашно насилие и ще има създадена една картина, представяща в цветове това, което преживява тя, докато търси своя изходен път от кризисната ситуация, в която е попаднала с децата си.


С общи усилия, в рамките на интерпретацията на една реална житейска ситуация, всички участници, заедно ще се опитаме да достигнем до разбирането, че всеки, пострадал от домашно насилие може да продължи живота си, извън средата на насилие, но се изисква несравнима смелост да потърси помощ, да се довери и да предприеме решителни действия, за да открие своя свят без насилие и своята посока за ново бъдеще!


Всеки, който желае да участва, трябва да заяви своето включване в интерактивната симулация, на тел.: 0878394224. Участието е безплатно, но местата са ограничени. В случай на интерес, побързайте да заявите участие!


Информационната кампания “16 дни на активизъм срещу домашното насилие” ще насочи отново общественото внимание към това, че насилието не трябва да бъде толерирано, че от средата на насилие има изходен път, че има кой да окаже подкрепа и че всеки може да се справи!


Ще бъде популяризирана активно и възможността да бъде потърсена помощ на 24-часовата консултативна телефонна линия за жени и деца, пострадали от насилие - 042-64-11-11, както и по други алтернативни начини, за да им бъде оказана адекватна закрила и подкрепа.


Кампанията ще ни срещне и с плакати и картини, специално създадени за кампанията от студентите от специалността "Педагогика на изобразителното изкуство" в Тракийския университет.


8 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page