top of page

Всяко дарение добавя смисъл!


Това е началото на нашата поредица от истории "Всяко дарение добавя смисъл!", в която ще разказваме за хората, които носят самарянските каузи в сърцето си и със свое действие, труд, дарителство, доброволчество, променят в действителност ситуацията за хората, на които ние в "Самаряни" помагаме.  Това са истински истории с реални събития.  Ще разказваме за нашите дарители, доброволци, партньори, благодарение на които много невъзможни неща, стават възможни! И така... Той е млад мъж. Познаваме го от повече от 10 години. Следи всяка наша публикация, акция, кампания и е изключително активен. Винаги, когато времето му позволява, той участва като доброволец, доброволен и безвъзмезден кръвоДАРител, човек, който боядисва, шпаклова, помага ни да носим мебели, чисти заедно с нас... и още и още.  Преди няколко години, премествайки се от едно жилище в друго, дари собствения си климатик за "Кризисния център", разбирайки, че старият там се е повредил.  За нас той е Човек с голямо сърце.  Той пръв откликна, когато преди месец, потърсихме кой би могъл да помогне на момче, което се премества от "Наблюдавано жилище" - Стара Загора в общинско жилище. Работи доброволно и с усърдие цяла седмица след работно време в жилището на младежа, за да бъдат сменени тапети, боядисан тавана и осъществени и други ремонтни дейности.  Но това, което преди дни ни впечатли, беше един негов дарителски жест. Той дойде в офиса ни с банкнота от 50,00 лв., и заяви, че иска да дари увеличението на заплатата си за младите хора в "Наблюдавано жилище". Той работи в завод и възнаграждането му е малко над минималната работна заплата. След толкова години във фирмата, за първи път получаваше увеличение на заплатата си, и... избра да дари!  Дали ще се попитаме "Защо? Защо го прави?"... Идват ни наум различни идеи за мотивите за такъв жест... Но истината е, както той самият казва, че помощта която е получил в "Самаряни" като старт на неговия самостоятелен живот е нещото, което никога няма да забрави и е основата, на която сега гради успешно живота си. След институцията, в която е живял до пълнолетие е направил опт да се справи сам в живота си, но след година и малко повече, е разбал, че има нужда от подкрепа. Открил я е в "Наблюдавано жилище" - Стара Загора. Днес се чувства щастлив да помага на хора, които са в ситуация, в която той е бил преди 10 години. Когато той разказва на младите хора от "Наблюдавано жилище" за своя живот има голям ефект - те виждат бъдещето, за което днес те получават подкрепа в "Самаряни" от социален работник и психолог.   "Не се нуждая от специална причина, за да помагам на хората!", с тези думи на младия и вече самостоятелен мъж завършваме тази история. Убедени сме,ч е това не е края на историята, тя продължава... и ще продължи да добавя нов смисъл в нечий човешки живот!

Това е началото на нашата поредица от истории "Всяко дарение добавя смисъл!", в която ще разказваме за хората, които носят самарянските каузи в сърцето си и със свое действие, труд, дарителство, доброволчество, променят в действителност ситуацията за хората, на които ние в "Самаряни" помагаме.

Това са истински истории с реални събития.

Ще разказваме за нашите дарители, доброволци, партньори, благодарение на които много невъзможни неща, стават възможни!

И така...

Той е млад мъж. Познаваме го от повече от 10 години. Следи всяка наша публикация, акция, кампания и е изключително активен. Винаги, когато времето му позволява, той участва като доброволец, доброволен и безвъзмезден кръвоДАРител, човек, който боядисва, шпаклова, помага ни да носим мебели, чисти заедно с нас... и още и още.

Преди няколко години, премествайки се от едно жилище в друго, дари собствения си климатик за "Кризисния център", разбирайки, че старият там се е повредил.

За нас той е Човек с голямо сърце.

Той пръв откликна, когато преди месец, потърсихме кой би могъл да помогне на момче, което се премества от "Наблюдавано жилище" - Стара Загора в общинско жилище. Работи доброволно и с усърдие цяла седмица след работно време в жилището на младежа, за да бъдат сменени тапети, боядисан тавана и осъществени и други ремонтни дейности.

Но това, което преди дни ни впечатли, беше един негов дарителски жест. Той дойде в офиса ни с банкнота от 50,00 лв., и заяви, че иска да дари увеличението на заплатата си за младите хора в "Наблюдавано жилище". Той работи в завод и възнаграждането му е малко над минималната работна заплата. След толкова години във фирмата, за първи път получаваше увеличение на заплатата си, и... избра да дари! Дали ще се попитаме "Защо? Защо го прави?"... Идват ни наум различни идеи за мотивите за такъв жест... Но истината е, както той самият казва, че помощта която е получил в "Самаряни" като старт на неговия самостоятелен живот е нещото, което никога няма да забрави и е основата, на която сега гради успешно живота си. След институцията, в която е живял до пълнолетие е направил опт да се справи сам в живота си, но след година и малко повече, е разбал, че има нужда от подкрепа. Открил я е в "Наблюдавано жилище" - Стара Загора.

Днес се чувства щастлив да помага на хора, които са в ситуация, в която той е бил преди 10 години. Когато той разказва на младите хора от "Наблюдавано жилище" за своя живот има голям ефект - те виждат бъдещето, за което днес те получават подкрепа в "Самаряни" от социален работник и психолог.

"Не се нуждая от специална причина, за да помагам на хората!", с тези думи на младия и вече самостоятелен мъж завършваме тази история. Убедени сме, че това не е края на историята, тя продължава... и ще продължи да добавя нов смисъл в нечий човешки живот!

35 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page