top of page

Информационни срещи с млади хора, на които "Наблюдавано жилище" - Стара Загора, предлага подкрепа...

Актуализирано: 26.03

На 26. март, в Централния офис на Сдружение "Самаряни", се проведе първата от поредицата информационни срещи с млади хора, на които им предстои да започнат да водят независим начин на живот, след напускане на център за настаняване на деца или преходно жилище...


Екипът на "Наблюдавано жилище" (НЖ) - Стара Загора се срещна с един от младите хора, както и с колега - социален работник от Дирекция "Социално подпомагане".

В рамките на срещата, по интерактивен и нагледен начин, Ваня Попова, председател на УС на Сдружение "Самаряни" и ръководител на НЖ нарисува картината на комплекса от услуги, местата на тяхното предоставяне, хората в екипа, които са част от подкрепата на всеки един от младите хора, избрал да премине през НЖ. В срещата участва и млад човек, преминал през НЖ, който днес живее самоастоятелно и успешно сбъдва мечтитие си!


Срещата е част от инициативите по отбелязване на 14-тата годишнина на НЖ и необходимостта повече млади хора да бъдат информирани за възможностите и да направят своя избор да приемат протегната ръка на НЖ, за да направят своята следваща крачка напред... и своята нова стъпна - нагоре!



За "Наблюдавано жилище", кратко и на човешки език:

Още през 2010 г., нашият екип, в Сдружение “Самаряни”, започна да подкрепя млади хора в “Наблюдавано жилище”, за да продължат напред в живота си самостоятелно и уверено.

“Наблюдавано жилище” (НЖ) е място за живот и подкрепа на младежи, навършили 18 години, на които им предстои да започнат да водят независим начин на живот, след напускане на център за настаняване на деца или преходно жилище, както и млади хора, останали без подкрепа и дом, преди да са навършили 25 години.

Младите хора получават необходимата им подкрепа в НЖ - индивидуално договорени социални услуги, след като получат насочване от Дирекция “Социално подпомагане”. Те се настаняват в един от два възможни апартамента. Момчетата се настаняват в НЖ, намиращо се в кв. “Зора”, а момичетата - в кв. “Железник”. Във всеки апартамент живеят до 4 души, които споделят заедно кухня, всекидневна, две спални и санитарни помещения. Младите хора сами се грижат за приготвянето на храната си и жилището, в което са настанени. Всеки млад човек получава подкрепа от екипа ни в планирането и осъществяването на бъдещето си - да си намери работа и да се реализира професионално, да развие уменията си за разпределяне на финансите в своя бюджет, да се справя с различни житейски ситуации.

През целия си престой в НЖ, всеки млад човек получава професионална подкрепа от екипа ни, който включва: ръководител, социален работник, психолог, личен ментор и счетоводител.



45 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page