top of page

Обучение "Работа с деца, преживели сексуално насилие"



Радостина Азманова, психолог в Сдружение "Самаряни" и Мария Димитрова, доброволец в "Самарянска доброволческа служа",  участваха в обучение "Работа с деца, преживели сексуално насилие - предизвикателства, интервенции, решения", което се проведе на 4 и 5.07.2019 г., в Комплекса за социални услуги - Стара Загора.
Обучение на специалисти "Работа с деца, преживели сексуално насилие"

Радостина Азманова, психолог в Сдружение "Самаряни" и Мария Димитрова, доброволец в "Самарянска доброволческа служа", участваха в обучение "Работа с деца, преживели сексуално насилие - предизвикателства, интервенции, решения", което се проведе на 4 и 5.07.2019 г., в Комплекса за социални услуги - Стара Загора.

Водещ на обучението беше Борислава Мечева - системен психотерапевт, част от Българска Асоциация по Фамилна Терапия и Институт по фамилна терапия. Обучението е предназначено за специалисти от помагащите професии в контекста на закрила на детето от насилие - екипи на социални, медицински и образователни услуги и институционални представители в досег с деца, пострадали от насилие.

Сексуалното насилие оказва траен ефект върху емоционалното развитие на детето. То е особено объркващо за децата, защото свързва сексуалността с агресията. При него винаги има елемент на физическо насилие, но също така и на сериозно емоционално нараняване. Детското тяло и детската душа биват насилвани в един и същи момент. Тялото би могло да се възстанови бързо, ако насилието бъде прекратено, но психиката остава дълбоко травмирана.

В рамките на обучението, специалистите разгледаха конкретни казуси, рисковите фактори за възникване на сексуалното насилие, травмата, както и клиничната интервенция за възстановяване.


39 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page