top of page

Регионален форум „Всяко бебе е безценно“

На 24. Юни, в залата на Областна администрация - Стара Загора се проведе Регионален форум "Всяко бебе е безценно", организиран от Сдружение "Жажда за живот", гр. Сливен.

Във форумът, от Сдружение "Самаряни", участва Людмила Трифонова, старши социален работник, Кризисен център "Самарянска къща". Кампанията "Всяко бебе е БЕЗценно" има за цел да постави във фокуса на внимание на обществото и институциите ситуацията с непроследените бременности в България.

През 2021 г. всяко десето бебе у нас се ражда от майка, която не е имала досег с медицински специалист по време на бременността. Непроследяването на бременността крие рискове за здравето както на майката, така и на бебето - всяка година държавата заплаща над 60 млн. лева за болнично лечение на новородени. Голяма част от тези новородени страдат от заболявания и увреждания, които са предотвратими по време на бременността.

Същевременно, икономическият анализ показва, че осигуряването на достъп на всички здравнонеосигурени бременни жени до профилактични прегледи по време на бременността би се изплатило, дори ако само в 5% от случаите тези прегледи доведат до превенция на заболявания, увреждани и усложнения.

Всички бебета заслужават висок стандарт на профилактика и медицинска грижа, независимо от материалното положение на техните родители. Като общество и държава от нас зависи да им осигурим възможности да растат и да се развиват като пълноценни граждани на България.

25 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page