top of page

Симулативен съдебен процес по Закона за защита от домашно насилие в Районен съд - Стара Загора


На 29.03., по покана на Районен съд - Стара Загора, Ваня Иванова-Попова, председател на УС на Сдружение "Самаряни" и Соня Пенева, старши социален работник в Кризисен център "Самарянска къща", участваха в Съдебната зала в симулативен процес по действително дело за престъпление по Закона за защита от домашното насилие.

Процесът представи пред студентите от Тракийски университет - Стара Загора нагледно какво се случва в Съдебната зала. Проигран беше казус между двама бивши съжители, имащи дете. В ролите на молителка, ответник и адвокати се превъплътиха служители на Районния съд - Стара Загора. По делото бяха изслушани двете страни, представени бяха доказателства за извършеното престъпление и бяха разпитани свидетели. Целта на симулацията е да се подобри правната култура на младите хора и усъвършенстване на допълнителни граждански умения и знания, които биха им помогнали и в тяхната бъдеща работа като служители в социалната сфера.

Екипът на "Самаряни" се включи по време на дискусията с отговор на поставени от студентите въпроси, относно режима на контакт на детето, като представи какви услуги и подкрепа могат да бъдат ползвани от родителите, за да има щадящо поведение спрямо детето. Беше представена дейността на Консултативно-информационен център "Самаряни" с новата възможност на Контактен център за деца и родители след раздяла, в процедура на развод или след развод, който представлява безопасно, неутрално и приятелско място, където децата на разделени семейства могата да прекарват времето си с родителя, с когото не живеят, както и с други членове на семейството. Студентитие получиха информация и за Консултативната линия 042/64-11-11, която пострадалите от домашно насилие лица, могат да позлват 24-часа.

80 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page