top of page

Споразумение за сътрудничество сключиха днес Сдружение "Самаряни" и ОДМВР - Ст.Загора


Иванка Иванова-Попова, Председател на Управителния съвет на Сдружение „Самаряни“ и старши комисар Николай Колев, Директор на ОДМВР-Стара Загора, днес подписаха официално споразумение за сътрудничество за осъществяване на още по-интензивно взаимодействие в работата по случаите на лица, пострадали от домашно насилие, Целите, които си поставя споразумението са своевременна и адекватна професионална подкрепа и целенасочени, съвместни дейности, включени в обхвата на функционирането на Консултативно-информационен център за справяне с насилие и агресия, създаден от Сдружение „Самаряни“, и изразяващи се в предоставяне на информация и консултиране на лицата във връзка с прилагането на Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН) и провеждане на дейности по превенция на насилието сред общността на територията на Община Стара Загора, включително сред деца и младежи от учебните заведения.


Вече 18 години, специалистите по насилие от Сдружение "Самаряни", работят в тясно сътрудничество с полицейските служители по случаите на жени и деца, пострадали от домашно насилие. Настоящото споразумение отваря нови възможности пред специалистите от "Самаряни" и ще стартира още тази седмица с поредица от информационни срещи с патрулиращите полицаи от I и II РУ и всички районни инспектори от Област Стара Загора. Ефективното взаимодействие между двете институции способства и за разработване на информационен флаер, обединяващ всички възможности, които едно лице, пострадало от домашно насилие, може да получи в своя защита и подкрепа. Ще бъде предоставена своевременна възможност на пострадалите лица да имат директна среща със специалиститие по насилие в двете Районни управления на територията на гр. Стара Загора.



"Има кой да те чуе!" е надсловът, който ще насърчава лицата, пострадали от домашно насилие, да търсят активна подкрепа и чрез денонощната консултативна линия за лица, пострадали от насилие: 042/64 11 11.


Насилието няма да спре от само себе си. Първата крачка към неговото прекратяване е преодоляването на страха, изолацията и мълчанието.


“Самарянска къща” и Консултативно-информационен център на Сдружение "Самаряни" предоставят подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие, за да може в контекста на своите права, те да вземат важни решения относно ситуацията, в която са попаднали, и да предприемат действия, с които да продължат напред...


Кризисен център "Самарянска къща" е държавно делигирана дейност с финансиране от републиканския бюджет, но екипът на "Самаряни", близо пет години, предлага повече възможности за подкрепа, информиране и консултиране, посредничество и застъпничество, в рамките на Консултативно-информационен център, осъществявани изцяло благодарение на дарителска подкрепа. Настоящото споразумение е още една стъпка в продължение на реализиране на тази подкрепа с активното съвместно сътрудничество между екипите на ОДМВР - Стара Загора и Сдружение "Самаряни".



141 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page