top of page

Среща с Мариела Георгиева, следовател по домашно насилие в САЩ


Срещнахме се "лице в лице" с Мариела Георгиева в офиса на Сдружение "Самаряни" на 10.февруари, но реално, с нея се запознахме още през м, Ноември 2022 г., когато тя инициира кампанията БЕЗГРАНИЧНАТА/THE LIMITLESS или "Лицата на Неродените Пеперуди/Творци срещу насилието", в която включи каузата на Сдружение "Самаряни" - "Любовта не бива да боли!"

Коя е Мариела Георгиева и защо има толкова силна обществена позиция по темата домашно насилие и публично защитава правото на всяка пострадала жена и дете за навременна закрила, защита и подкрепа?



За себе си Мариела казва следното: "Казвам се Мариела Георгиева. В България съм завършила специалността "Социология" в Софийски университет. В САЩ съм придобила Магистърска степен по "Бизнес администрация" в Университета Финикс, Аризона, завършила съм Магистърската програма "Криминално правораздаване" в Университета Хюстън, Тексас и курсове за "Параюрист" в Центъра за разширено правно обучение. Лицензиран следовател съм със специализация в домашното насилие, както и сертифициран инструктор към Тексаската комисия по правоприлагане и инструктор по самозащита. Член съм на българо-американската полицейска организация.".


В офиса на Сдружение "Самаряни", Мариела и екипа на Кризисен център "Самарянска къща" проведохме интересна и много емоционална среща, в рамките на която обменихме българския и американския опит в работата по случаите на домашно насилие. Мариела беше много учудена от българското законодателство и практики, които касаят случаите на домашното насилие.

Мариела ни разказа много интересни моменти от своята практика, за която сподели, че само за последните 12 месеца от работата си като следовател по домашно насилие, е отговорила на 1365 сигнала, от които 115 са с резултат - повдигнати обвинения за углавни престъпления, последвани от съдебни процеси, а 60 са завършили с арести на мястото на престъплението.


Срещата приключи с общи планове за бъдещо взаимодействие, споделяне на опит в по-широка аудитория и съвместни усилия, които да водят до промяна в подкрепа на пострадалите от домашно насилие.


74 преглеждания0 коментара
bottom of page