top of page

Фестивал на приказката


"КЪЩАТА на семейството и общността" и Куклен театър "Сияние" организираха ФЕСТИВАЛ на ПРИКАЗКАТА, който започна на 28. юли, с представяне на куклената постановка на руската приказка "Изгубеното братче".
Куклената постановка на руската приказка "Изгубеното братче".

В разгара на лятото, в с. Калитиново, беше приказно, ехтящо от детски смях, четене на приказки и майсторене на костюми... КЪЩАТА на семейството и общността и Куклен театър "Сияние" организираха ФЕСТИВАЛ на ПРИКАЗКАТА, който започна на 28. юли, с представяне на куклената постановка на руската приказка "Изгубеното братче".

През цялата седмица децата и техните родители посещаваха ежедневно КЪЩАТА, където бяха предизвикани да четат приказки; да подберат любим герой; да изработят заедно с детето от подръчни материали костюм, който да изразява любимия герой; да помогнат на детето да заучи реплика, която е най- характерна за любимия му герой; детето да нарисува рисунка с любимия си герой;...


Приказка-колко хубаво звучи! Разказват за красиви места, далечни земи, необикновени хора и вълшебства.  Въображение, фантазия и мъдрост.
Детските приказки са вълшебство, което отваря света в детското въображение.

КЪЩАТА на семейството и общността беше творителница, където децата и техните родители изработваха маски, домино, костюми, рисуваха картини, упражняваха актьорските си умения, четоха приказки, обмениха се идеи и др.. Появи се и нова възможност - децата и техните родители започнаха да взимат наличните книжки в КЪЩАТА, за да ги четата у дома.

На 4.август, в празнична атмосфера, в Читалище "Благоразумие - 1927", в с. Калититново, се състоя заключителната фиеста на ФЕСТИВАЛА на ПРИКАЗКАТА! На сцената оживяха героите: Рапунцел, Робин Худ, Белият вълк, едно от седемте козлета, красавицата от "Красавицата и звяра", Червената шапчица, феята "Камбанка" и др. Представиха се около 20 деца, всяко от които беше беше подготвило костюм, рисунка, реплика, танц,... лично пред експертно жури в състав: Роси Гюмлиева - председател, Милен Гюмлиев - член, Ваня Иванова-Попова - член и Димо Димов-Лемуил - члeн.


"Лисина броилка" и "Да купиш камила" - подарък за всяко дете лично от авторката - Райна Недялкова-Качулкова.

Всички деца, включили се във ФЕСТИВАЛА, получха подарък книжките "Лисина броилка" и "Да купиш камила", с посвещение лично от авторката на детски книги - Райна Недялкова-Качулкова.

На най-старателните в изработването на костюми и представянето на образа на любим герой, журито присъди и специални награди. Талантливите художници също получиха отличия.

ФЕСТИВАЛЪТ на ПРИКАЗКАТА провокира децата и техните родители да се превърната в читатели, художници, творци, артисти!


Радваме се,ч е успяхме заедно да подарим на децата миг безценност в тяхното детството!

* * * Проектът “КЪЩАТА на семейството и общността” е иновативна идея на Сдружение “Самаряни”. Това е нов тип услуга, включваща обособяването на пространство - КЪЩАТА на семейството и общността, в с. Калитиново, която по същество е тип общностен център, чието развитие се базира на прилагането на цялостен подход, основан на адаптивното социално поведение. С прилагането на този подход се цели да се способства за повишаване на компетентностите (знания и умения) на децата от 0 до 5 години и техните родители, семейства и цялата общност там, както и да се насърчи обмяната на знания и опит при развиването на житейски умения, включително и умения за позитивно родителство, и да се окаже подкрепа в процеса на овластяване на родителите, семействата и цялата общност до степен, в която те самите да знаят, разбират и да предпазват в ежедневието децата си от насилие, неглижиране, недобра грижа, както и да им осигуряват възможности за пълноценно развитие още от раждането, посредством създаването и прилагането на определени, валидни за конкретната общност, еталони на позитивно поведение и грижа към децата, от страна на техните родители, семейства и цялата общност. Този подход е основан на многообразните перспективи пред родителите, семействата и цялата общност относно изграждането на собствени еталони на поведение, които отразяват гледните точки, ценностите и препоръчителните практики на широк кръг от хора, институции и общности на територията на общината по отношение на социално-икономически, културни, расови, езикови, етнически, полови и други регионални различия, и които могат да бъдат преглеждани и обновявани периодично, за да отговарят на актуалните нужди на общността в тяхното съвремие. “КЪЩАТА на семейството и общността” се реализира, благодарение на финансовата подкрепа на Фондация Лале и Oak, по Програма “Силата на семейството и общността”, в партньорство с Кметството на с. Калитиново и Община Стара Загора.

22 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page