top of page
Добрият самарянин, 2019, подкрепа за дете с физически и ментални дефицити

Семейство Иван и Тони Николови, които подкрепиха дете с физически и ментални дефицити да порасне и да се реализира в живота

Първа постъпила номинация за добротворство през 2019 г.

Добротворците: семейство Иван и Тони Николови

Добротворството: Момичето, което е докоснато и променено от добротворството на сем. Николови се казва Деси. Тя е израснала без родителски грижи, като от ранна възраст е диагностицирана с ментални и физически увреждания. Тони Николова се запознава с момичето при посещенията си, като служител на църква "Месия" в ДДЛРГ в с. Сладък Кладенец, през деветдесетте години.

Деси пораства и напуска дома. Когато идва в гр. Стара Загора, за да учи в спортното училище,  сем. Николови започват да общуват и полагат грижи за Деси все по-често. Редовно я канят да гостува у тях. Тя свиква със семейството и започва да се приобщава. Иван и Тони се превръщат в майка и баща за Деси. Тя споделя с тях и ги прави свои съветници и ментори.  В тази семейна среда тя се чувства обичана и защитена. Усвоява умения за домакинство, отговорност, труд.

 

Иван и Тони са до Деси във всичко – в ежедневните нужди, във вълненията за изпитите, при намиране на работа, при местене на квартира.

 

Деси е обградена с много любов и грижи, което я прави по-уверена и смела. Записва висше образование – бакалавър и после магистър Рехабилитатор, нещо немислимо според лекарските диагнози, поставени й в детството.

 

Деси е член на Църква Месия. Тя е приета и обичана от всички. Това се превръща в неин втори дом и семейство. Тя получава финансова подкрепа и участва във всички младежки лагери, които църквата организира, където се чувства приета от младите хора без предразсъдъци и предубеждения.

 

За да започне своя самостоятелен живот, Деси имаше нужда от жилище. Тони Николова изминава целия път с нея, за да й помогне за настаняването й в общинско жилище. Църква Месия участва с финансова подкрепа за ремонта на апартамента, за да може Деси да заживее в свой дом, като сем. Николови изцяло организират ремонтните дейности и закупуването необходимите мебели и оборудване.

 

Деси е истински пример и доказателство за това как любовта и приемането могат да те възстановят и да те направят цялостен. Молитвите към Бога и любовта на хората възстановяват момичето, което е било отписано от нормален живот. В миналото лекарите са смятали, че тя няма да живее дълго с тези увреждания. Не е имало голяма надежда за нейното бъдеще, но днес тя живее пълноценен живот, в който е развила своя потенциал.

 

Сем. Николови са тези, които изиграха особено важна роля в живота на Деси! Те заслужават благодарност и признание заради дългогодишното им посвещение, жертва, финансова подкрепа, труд, време и много любов!

 

Номинацията получихме от: Християнска Църква Месия – Стара Загора, п-р Таня и Любо Петкови

Ако историята от тази номинация е най-впечатляващата за Вас, можете да гласувате за нея с бутона "Харесвам"

bottom of page