top of page

НОМИНАЦИИ ЗА ДОБРОТВОРЦИ, 2023

Неуморимите добротворци 2023
Номинации за Годишните награди Добрият Самарянин 2023 г..png

Мария Черкезова и Таня Георгиева, които не се оплакват, а увличат доброволци и дарители, с които променят облика на Детското отделение към УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” в приветливо място за лечение

Първа постъпила номинация за добротворство през 2023 г.

Добротвореците: Мария Черкезова и Таня Георгиева

Добротворството: “Какво би станало, ако вместо да се оплакваме, се опитаме да помогнем? С отговора на този въпрос се заемат две актриси от два театъра в Стара Загора - драматичния и кукления. Идеята на Мария Черкезова и Таня Георгиева е, с помощта на свои приятели, да изрисуват стените на Клиниката по педиатрия в Университетската болница в града, така че пространството да е по-приятно за децата, родителите им и всички, които се грижат за болните."

2.png

Децата и колектива на ДГ №25 “Ален Мак”, които добротворят, подкрепят каузи и мечтаят заедно със семейството на малката Ирен -  да се върне усмивката й

Втора постъпила номинация за добротворство през 2023 г.

Добротворците: Децата и колективът на ДГ № 25 ,,Ален мак“

Добротворството: Водени от желанието да предадат на децата, за които ежедневно се грижат и обучават, да избират във всеки момент добротворството, искащи силно в малките, растящи пред очите им хора, да остане отпечатък и живо послание - да направят светът около тях по-добър и да отварят сърцата си и даряват частичка любов на някого в нужда, децата вземат участие в няколко благотворителни кампании през изминалата учебна година, благодарение на техните учители и екипа на детската градина.
Една от каузите, зад които застават единомислено децата и екипът на детската градина, е кампанията за малко момиченце на 2 години и 6 месеца, за чиято нелека съдба прочитат в социалните мрежи от родителите й в страничката “Да върнем усмивката на Ирен!”

Това прави каузата много близка до сърцата на децата и техните учители. Те оформят собствен призив и го популяризират, като си пожелават за предстоящия 8-ми март заедно да направят подарък на Ирен.
Много семейства се отзовават, а децата с особена гордост споделят, че сами са отделили от своите спестени парички, за да дарят. Събраната сума е в размер на 920,00 лева и става част от усилията на много хора - Ирен да продължи своето лечение извън страната. Ентусиазмът и съпричастността на децата остават пример за нас, възрастните!

Номинации за Годишните награди Добрият Самарянин 2023 г. (1).png

Кристиан Конов, който увлича свои съученици, приятели и доброволци в дарителска инициатива, в подкрепа на недоносените бебета в Стара Загора

Трета постъпила номинация за добротворство през 2023 г.

Добротворецът: 17-годишния ученик - Кристиан Конов

Добротворството: 

Всичко започва, когато Кристиан, към онзи момент - председател на Ученическия съвет на Професионалната гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня", заедно със своите съученици обмислят как да отбележат патронния празник на гимназията. Кристиан, в чието сърце доброто е на особена почит, предлага на Ученическия съвет да организират благотворителна инициатива. Всички харесват идеята и гласуват за нея. И така започва планирането на благотворителен базар на открито. В началото не могат да определят каузата, която да бъде подкрепена, но подготовката е в пълна сила, а Кристиан е сред най-дейните, поемайки голяма част от процеса по мотивиране и включване на съучениците си, ръководството на училището и учителите. Той обмисля къде е най-подходящото място за подкрепа и коя да бъде каузата, така че всички - участници, доброволци и дарители, да прегърнат каузата с радост, да се чувстват удовлетворени от усилията и резултата от благотворителността. Решава да обсъди идеите си и със своята майка, д-р Майя Узунова, която насочва мислите му към недоносените бебета и тяхната нужда от подкрепа, за да успеят да пораснат и да се развият пълноценно. Това силно впечатлява Кристиан и той предлага тази кауза на своите приятели. Единомислени и вдъхновени, те продължават заедно да планират и обмислят бъдещите си действия, за да се случи благотворителния базар с ясната кауза - подкрепа за недоносените бебета в Детска неонатология към УМБАЛ “Проф Д-р Стоян Киркович” АД, в Стара Загора.

Номинации за Годишните награди Добрият Самарянин 2023 г. (2).png

Полицаите Иван Колаксъзов и Иван Танев от Второ РУ - Стара Загора, които не се колебаят да направят повече, отколкото е необходимо, за да помогнат посреднощ на две жени, чиято кола е попаднала в изкоп

Четвърта постъпила номинация за добротворство през 2023 г.

Добротворците: Иван Колаксъзов и Иван Танев 

Добротворството: На 28 срещу 29 юни, в 01:30 през нощта, вали проливен дъжд и огромно количество вода под формата на “река” се стича от кв. “Лозенец”, влачеща камъни и пясък, като “умело” прикрива изкоп, намиращ се на ул. “Проф Д-р Стоян Киркович”. За преминаващи или паркиращи коли е трудно да се разбере, че настилката на част от платното липсва и се е образувал огромен изкоп. Катя Тенева, за която работния ден започва в 12 през нощта, това се оказва огромно предизивикателство. Докато паркира своя автомобил,  източно от бариерата на Окръжна болница, Катя пропада в изкопа и остава заклещена от обстоятелствата. След минути, на работа пристига и Ивелина Салпарова, която вижда неестествено “паркираната” кола на своята колежка. Независимо от дъжда и течащата вода, Ивелина се опитва да избута колата на своята колежка Катя, но без никакъв успех. Тогава до тях спира патрул от Второ РУ. За Ивелина и Катя появата на полицаите е… надежда, облекчение, помощ. Ивелина е израснала в семейството на полицай, за нея униформата означава чест и отговорност. Двете жени очакват, че полицаите ще ги насочат към “Пътна помощ” или ще им дадат други инструкции, за да обезопасят  по някакъв начин създалата се пътната ситуация. Но, изненадата и изумлението им е огромно, когато двамата мъже излизат от служебния си автомобил и в продължение на 30 минути, под пороя, "изкъпани" от вода и кал, които изсипват върху тях гумите на автомобила, не се отказват… Автомобилът е изваден от изкопа, а полицаите Иван Колаксъзов и Иван Танев им пожелават да нямат повече такива инциденти и тръгват към изпълнение на служебните си ангажименти.

Номинации за Годишните награди Добрият Самарянин 2023 г..png

Пламена Трайкова, която веднага заплаща покупките на жена,
забравила парите си, като й прави подарък, изпълващ с благодарност сърцето й

Пета постъпила номинация за добротворство през 2023 г.

Добротворецът: Пламена Трайкова

Добротворството: 

За добротворството, което среща по пътя си, Таня Енева пише:
“...Да разкажа и аз за доброто - има го!
Връщайки се от Аязмото влязох в магазина за готови храни “Жабките”. Често го посещавам, защото ми харесва храната, вкусна и разнообразна. И от персонала съм много доволна. Но какво ми се случи?
Поръчах си готвено и десерт и на касата - изненада. Парите ми ги няма. Само стотинки останали. Притесних се и се отстраних да търся, дали не са някъде из джобовете на раницата ми, но напразно. И решавам да си тръгна без храната. В това време касиерката - младо момиче, ми връчва торбичка с моето ядене и казва: Заповядайте, г-жо, готова сте! Беше маркирала храната. Опитах да й кажа, че не ме е разбрала, че ми ги няма парите и се отказвам. А тя ми каза, че е платила поръчката и ми прави подарък. Изненадах се, обърках се. Аз отказвам - тя настоява и не ме пуска да изляза. Какво лошо имало някой да ми направи подарък? Съгласих се, защото ден през ден съм там и ще се оправим.
На другия ден бях там и научих, че се казва Пламена!
Благодаря ти, Пламена! Ти показа, че доброто го има!

Номинации за Годишните награди Добрият Самарянин 2023 г. (1).png

Персоналът на LaCasa, който безкористно помага на жена да се съвземе, докато дойде медицински екип за оказване на спешна помощ

Шеста постъпила номинация за добротворство през 2023 г.

Добротворците: Персоналът на пицария LaCasa Стара Загора

Добротворството: “На 29 юни 2023 г., в обедните часове ми стана много лошо. Опитах се да контролирам това с вода, храна и т.н., но нещата се влошаваха все повече. Докато чаках моите близки да дойдат, реших че ще вляза да си купя вода от първото място, което видя и това беше пицария LaCasa, намираща се на бул “Цар Симеон Велики”. Когато влязох в пицарията  и помолих за вода, ме попитаха каква вода желая - топла или студена. Аз веднага отговорих, че наистина ми е все едно, защото ми е много зле. В този момент целият персонал спира да работи и се спуснаха с вода, веднага ми позволиха да вляза да се измия, започнаха да вадят банани, коли…, направиха ми и цяла пица, под претекст, че е объркана, за да не се чувствам неудобно. Накрая не пожелаха каквото и да става да вземат нито стотинка, нито от мен, нито от близките ми. Искам да кажа, че ако не бях в пицарията, минутите преди да дойде линейката, щях да съм паднала 2 пъти. Толкова сърцати хора! Жалко, че доброто ни учудва… Но имам вече вяра в него. Благодаря ви от цялото си сърце! Благодарна съм и на докторите от ЦСМП, които бяха изключително бързи, мили и обстойни във всичко, което ми беше нужно. Жалко, че наистина бях зле и не попитах за имената им. Благодаря им от цялото си сърце! 

Номинации за Годишните награди Добрият Самарянин 2023 г..png

Децата и колектива на ДГ № 68 “Патиланско царство”, които усещат силата на добротворството и участват в каузи, като помагат да има усмивки по детските лица и радост в сърцата на възрастните

Седма постъпила номинация за добротворство през 2023 г.

Добротворците: Децата и колектива на ДГ № 68 “Патиланско царство”

Добротворството: Непосредствено преди Великденските празници децата и екипът на детската градина създават истинска великденска магия, изпълнена с доброта.  
Г-жа Росица Димитрова, Директор на детското заведение, с радост, представя идеята, която за за пореден път да обединява децата в името на нещо добро. Г-жа Димитрова е истински вдъхновител и запалва  с лекота малки и големи - всички. Идеята става реалност за изключително кратко време. Каузата, зад която застават единодушно децата и екипът на детската градина, е кампанията на Фондация “Капачки за бъдеще” - за закупуване на първата детска линейка за гр. Стара Загора. Отправен е призив и е организиран великденски базар под мотото “Заедно можем повече – сплотени успяваме във всичко“.
Всички се включват и творят прекрасни великденски украси, подаръци и опаковани лакомства, изработени от големите и малките ръчички. Събраната сума е в размер на 1000,00 лева. Така проявените усилия, любов, ентусиазъм и съпричастност, стават пример за околните.  А изборът на деца и родители, това да се случи точно в Страстната седмица, увеличава магията и вълшебните последици от нея.

Номинации за Годишните награди Добрият Самарянин 2023 г. (1).png

Боен клуб “Атила” - хора, които не спират да подкрепят, помагат, кръводаряват и никога не подминават кауза - дори увличат и други, като изграждат общност, пазеща ценностите

Осма постъпила номинация за добротворство през 2023 г.

Добротворците: Боен клуб “Атила”

Добротворството:  В Боен клуб “Атила”  тренират, както състезатели, така и много любители на спорта - от 4 до 65-годишна възраст. Треньорът на клуба - Ивайло Георгиев, мотивира и доказва на малки и големи, че спортът е здраве, че тренировките създават борбен дух и силно тяло, че за да спортуваш, не е необходимо да си на определена възраст, а е важно да имаш желание. Вратата на спортния клуб винаги е отворена за всеки, който иска да спортува. И всеки, трениращ в клуба, може да предложи кауза, която да бъде подкрепена. В годините на съществуването на Боен клуб “Атила”, старозагорци са били свидетели колко често името на клуба стои зад каузи за спешно набиране на средства - за лечение на дете, за нуждаещ се човек или за общност от хора… Това се е превърнало в неделима част от дейността на клуба, която придава на “Атила” много духовна сила и изгражда ценности сред младите хора.

Номинации за Годишните награди Добрият Самарянин 2023 г. (2).png

Ирена Златева и членовете на "Спасителен клуб за бъдеще – Стара Загора", които помагат на катастрофирал моторист и овладяват създала се пътно-транспортна обстановка, без други инциденти

Девета постъпила номинация за добротворство през 2023 г.

Добротворците: Ирена Златева и членовете на “Спасителен клуб за бъдеще – Стара Загора”

Добротворството: 

На 15. октомври, 2023 г., Ирена Златева и доброволци от "Спасителен клуб за бъдеще – Стара Загора”, се връщат от Казанлък, където са помагали за есенната кампания на "Капачки за бъдеще" в града на розите. Докато пътуват обратно - от Казанлък към Стара Загора, те виждат, че на платното има необичайно струпване на хора. Спират колите, прескачат мантинелата и виждат, че има пострадал моторист. Веднага започват да оказват първа помощ на пострадалия, който е в съзнание и отговаря адекватно на въпросите им. Преглеждат го за видими физически наранявания и установяват, че има сериозна рана на коляното. Заедно с останалите хора от колите, събират необходимите превързочни материали, промиват раната и поставят стерилна превръзка. Изчакват с пострадалия, докато пристигне екипът на ЦСМП - Казанлък. Междувременно, двама от членовете на Клуба застават от двете страни на движението и дават знаци на шофьорите, за да намалят скоростта и по този начин осигуряват безопасността на всички присъстващи. 

bottom of page